Vágólapra másolva!
Nagy pofont kapott ma a magyar részvénypiac, ahol az elmúlt napok kiváló teljesítménye után most következett be a korrekció, és a BUX nagyobb mínuszban zárt. Gynegülése az OTP és a MOL nagyobb zuhanása miatt következett be, a többi blue-chip egyaránt a negatív tartományban fejezte be a kereskedést. Európában nem volt tartós a délelőtti hangulatromlás, és az indexek visszatornászták magukat a nagyobb veszteségekből. Amerikában szintén kisebb korrekció zajlik, az indexek lefelé csorognak, melyeken az eddig pozitív gyorsjelentések sem tudnak segíteni.
Vágólapra másolva!

Korrigált a BUX

Az elmúlt napok remek teljesítménye után ma jelentősen megütötték a magyar részvényeket, melyek így korrigálták az utóbbi időszak erősödését. A BUX végül 2,3 százalékos mínuszban állt meg, amivel igencsak lemaradt régiós társaitól.

A pesszimista hangulatot a HVG értesülései is erősíthették, miszerint Matolcsy György lehet az új MNB-elnök.

Forrás: [origo]

A blue-chipek közül az OTP teljesített a legrosszabbul, és másfél éves csúcsáról igencsak messzebb kerülve 3,1 százalékot veszített ma értékéből. Tőle nem sokkal maradt le a MOL, mely 2,9 százalékkal került ma lejjebb. Rajtuk kívül a Richter 0,7 százalékos, a Magyar Telekom pedig 2 százalékot esett. Az Egis viszont visszakapaszkodott tegnapi záróértékéig.

Forrás: [origo]

A forint napi mélypontjára került délután az euróval szemben, ahonnan kissé korrigálva 294 alá csúszott be később. A dollár/forint kurzusa 221,3-nál, a svájci franké 238,2-nél jár.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Vártnál több papírt adott el a spanyol állam

Reggel nem mozgatta meg nagyon az európai piacokat a japán jegybank legújabb, korlátlan eszközvásárlási programjának bejelentése. Délelőtt viszont nagyobb gyengülésen mentek keresztül, melyet többek között az EKB Kormányzótanácsi elnökének lemondásáról szóló pletykák okoztak. Ezen túl kisebb riadalmat okozott az is, hogy a német pénzügyi felügyelet, a BaFin arra kérte a Deutsche Bankot és a Landesbank Baden-t, hogy vizsgálják meg a befektetési banki és kereskedelmi üzletágaik szétválasztásának a lehetőségét.

Az esést a német Zew gazdasági hangulatindex kedvező alakulása állította meg, mely két és féléves csúcsára került.

Ezen túl a hangulat javulását az is segíthette, hogy az eredetileg tervezett 2,5 milliárd euró helyett 2,8 milliárd eurónyi diszkontkincstárjegyet adott el ma Spanyolország. A 3 és a 6 hónapos papírok iránti kereslet nagyon erős volt, a hozamok a korábbi kibocsátáshoz viszonyítva lényegesen kisebbek lettek.

Ezek után már vegyesen mozognak zárás előtt az európai indexek, a német DAX-ot a Deutsche Bank húzza lejjebb, mely visszajőve a nagyobb veszteségekből már csak 1,3 százalékos mínuszban forog.

Forrás: [origo]

Lefelé csordogál Amerika

Amerikában lefelé indultak el a fő részvényindexek, melyeket az eddig pozitív gyorsjelentési szezon sem tud segíteni. Az S&P 500 0,2 százalékkal, a Dow Jones 0,1 százalékkal, a Nasdaq pedig 0,4 százalékkal került lejjebb. Ezzel a tengerentúlon is megkezdődött a kisebb korrekció, miután a múlt héten az S&P és a Dow Jones közel 5 éves csúcsára került.

Forrás: [origo]

Az amerikai szektorok közül tízből négy képes erősödésre, a technológiai papírok viszont gyengén teljesítenek, többek között a Google és az Oracle 1,3 százalékos esése miatt. Az Apple viszont 0,6 zázalékos pluszba került, miután a negyedik negyedévben 51 százalékot hasított ki az USA okostelefon piacából.

Forrás: [origo]

A Freeport-McMoRan 1,2 százalékos pluszban forog kedvező gyorsjelentése után. A világ legnagyobb rézbányája a várakozásokat meghaladó egy részvényre jutó nyereséget és bevételt ért el 2012 negyedik negyedévében. A remek eredmény annak köszönhető, hogy a bányaóriás a saját prognózisát is meghaladó mennyiségű rezet hozott felszínre ebben az időszakban.

Vele szemben a Johnson&Johnson számainak nem nagyon örültek meg a befektetők. Ennek hátterében az állhat, hogy a menedzsment igencsak borús kilátásokat fogalmazott meg a jövővel kapcsolatban. A társaság az elemzők által vártnál valamivel rosszabb negyedik negyedéves számot közölt, bár a cégnek az eredményekkel sikerült pozitív meglepetést is okozni.

A Verizon Communications viszont elvétette a profitvárakozásokat, bár árbevétel soron sikerült teljesítenie az előrejelzéseket. A telekommunikációs cég papírjai minimális mínuszban forognak.