Matolcsy és Patai válthatja Simort

Vágólapra másolva!
Matolcsy György lehet Simor András utóda az MNB élén, Matolcsy a Hvg.hu szerint együtt irányíthat az alelnökké avanzsáló Patai Mihállyal. A Napi Gazdaság Töröcskei István, az ÁKK elnöke nevét hallotta.
Vágólapra másolva!

Egyszerre két személyt keres a jegybank élére a kormány, a befutó páros Matolcsy György és Patai Mihály, a bankszövetség volt elnöke lehet - írja a Hvg.hu. A kormánynak azért kell egyszerre két új jegybanki vezetőt találnia, mert Simor András elnöki megbízatása március 3-án, Karvalits Ferenc alelnöké pedig március 27-én lejár. Matolcsy Györgyöt és Patai Mihályt a források a legesélyesebb befutópárosként valószínűsítették, ugyanakkor egyikük hangsúlyozta, hogy a végső döntés Orbán Viktor kezében van, tehát a miniszterelnök még az utolsó pillanatban is felülírhatja ezt. A tervek szerint Matolcsy lenne az MNB elnöke, míg Patai az alelnöke.

Király Júliának, az MNB másik alelnökének mandátuma csak júliusban jár le, de az ő helyére a Hvg.hu szerint a Matolcsy-Patai pároshoz képest kevésbé fajsúlyos szakemberrel számol a kormány.

Patai Mihály jelölésével kapcsolatban Sipos József, az UniCredit Bank marketing és kommunikációs ügyvezető igazgatója a Hvg.hu kérdésére azt mondta, ennek semmilyen hivatalos jelével nem találkoztak sajtópletykákon kívül. A Hvg.hu úgy tudja, a nyilvános konfliktusok ellenére Patai Mihály jó viszonyt ápol Matolcsy Györggyel, vagyis a bankszektor miatti csatározások feltehetően nem rontották meg azt a harmincéves barátságot, amelyről a bankszövetségi exvezető beszélt egy interjúban tavaly októberben.

A Napi Gazdaság keddi cikke pedig kormányközeli forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Töröcskei István, az Állami Adósságkezelő Központ elnöke lehet a jegybank következő elnöke. A kinevezési szándékot Orbán Viktor a február 5-7-i, gyulai kormányülésen jelentheti be.