Véget ért az Apple tündérmeséje?

Vágólapra másolva!
Vaskos pozitív meglepetést kellene okoznia a holnapi Apple-gyorsjelentésnek ahhoz, hogy az elmúlt hetekben egyre pesszimistábbá váló hangulat megváltozzon a részvény körül. A negyedév értékelése meglehetősen összetett lesz, bizonyos tekintetben új rekordok jönnek, más szempontból viszont további gyengülésről is tanúskodhatnak a számok. Meglátásunk szerint a főbb termékszegmensek eladásai és akár a profit terén is pozitívan csalódhatnak a befektetők, de az örömöt sok egyéb tényező, köztük a menedzsment kommentárjai és egy esetleges gyenge kínai teljesítmény elmoshatja. A részvény technikai képe is arra utal, hogy további esésre érdemes felkészülni.
Vágólapra másolva!

Több szempontból is kulcsfontosságú gyorsjelentést tesz közzé az Apple holnap este, az amerikai piacok zárása után. Az elmúlt negyedévek bukdácsolása után egyfelől az Apple fénykorát idéző, vaskos felülteljesítésre lenne szükség az elemzői várakozásokhoz képest ahhoz, hogy a hangulat helyre álljon a részvény körül. De még inkább elengedhetetlen, hogy a menedzsment prognózisai ne múlják alul túlságosan az elemzői várakozásokat.

Ha a két feltétel közül valamelyik nem teljesül, az további masszív lejtmenetet hozhat az Apple piacán, és végképp meggyőzhet sokakat, hogy az Apple-mese a végéhez ért. Véleményünk szerint a mese most valóban lecsengőben van, de egy-két izgalmas fordulat még éppen beleférhet.

10 éve a legrosszabb, vagy minden idők legjobb negyedéve?

Amióta az Apple 2003 elején kikászálódott a veszteségekből, nem fordult elő, hogy éves összevetésben zsugorodjon a profitja, az elemzői prognózisokból összeállított konszenzus szerint viszont ez tavaly év végén megtörtént: az egy részvényre jutó nyereség (EPS) 2,7 százalékkal visszaesett 2011 negyedik negyedévéhez képest.

Az elemzők tehát rendesen visszafogták a fantáziájukat, amikor az elmúlt negyedév számait becsülték, amiben a menedzsment rendkívül konzervatív prognózisai is szerepet játszottak, és a tény, hogy az elmúlt két negyedévben rendre alulmúlta az Apple a várakozásokat. Igaz, legutóbb csak hajszállal.

A csökkenésben azért technikai tényezők is szerepet játszhattak, 2012 negyedik negyedéve például nagyjából egy héttel rövidebb ideig tartott, mint 2011 utolsó negyedéve. Ha ezzel is '"korrigáljuk" a tavalyi adatokat, akkor viszont úgy tűnik, minden idők legerősebb negyedévét zárhatta az Apple 2012 végén, igaz, a növekedés üteme még így is meglehetősen lanyha volt éves összevetésben.

De akkor melyik számnak higgyünk? Meglátásunk szerint a naptárhatással való korrigálás ugyan statisztikailag elegáns megoldásnak látszik, a piacot egyáltalán nem fogja érdekelni, így kár is erre alapozni. A csökkenő profitról szóló várakozások ugyanakkor túlzóan alacsonynak bizonyulhatnak, az erőteljes karácsonyi negyedév talán nem hoz profitcsökkenést. Így az Apple mindenféle statisztikai trükközés nélkül is rekord negyedévet zárhat. Feltéve, ha...

... jól muzsikált az iPhone és az iPad

Az Apple-ről közismert, hogy az árbevétele és a profitja lényegében két fontos terméktől, az iPhone-tól és az iPadtől függ. Ha ezeket viszik a piacon, akkor jók az eredmények, ha nem kellenek a vásárlóknak, akkor nem tudja lenyűgözni a befektetőket a cég. De mi számít jónak?

Az elmúlt hónapokban rendkívül sok, egymásnak rendszeresen ellentmondó hír érkezett az iPhone-ok iránti keresletről, miközben az iPad szinte teljesen háttérbe szorult. Pedig éppen az utóbbi volt az, amelyik a legkellemetlenebb csalódást okozta az előző negyedévben, amire Tim Cook, az Apple vezére sajátos módon előre figyelmeztetett.

Az elemzői konszenzus mindenesetre mindkét termékszegmensben kirobbanóan magas eladásokat valószínűsít, eszerint 50 millió iPhone és 24 millió iPad találhatott gazdára a karácsonyi negyedévben. A bizonytalanság ugyanakkor tetten érhető, az előrejelzések az iPhone esetében 43,1 és 63 millió darab, az iPad esetében pedig 16,8 és 32 millió darab között szóródott. (A konszenzushoz a Fortune gyűjtését használtuk, amely egyaránt tartalmaz "profi" Wall Street-i elemzőktől és "hobbi", azaz az Apple követésével nem hivatásból foglalkozó elemzőktől kapott számokat is - érdemes hozzátenni, hogy sokszor az utóbbiak bizonyulnak pontosabbnak).

A teljesség kedvéért érdemes hozzátenni, hogy a korábbi elemzésünkben már emlegetett egyszerű modellünk 45 millió darabos iPhone-eladást és 27 millió darab iPadet "jósol" 2012 negyedik negyedévére, amivel tehát az iPhone terén pesszimista, az iPad terén viszont optimistának számítunk a fenti mezőnyben (a modell persze kellően primitív ahhoz, hogy ilyen rövid távú tippelgetésre alkalmatlannak minősítsük, nem is ezzel a céllal alkottuk meg).

Még az iPhone és iPad csúcs is kevés lehet?

Mielőtt azonban a csúcsra szaladó készülékértékesítések miatt átadnánk magunkat az örömnek, érdemes még egy tényezőre odafigyelni: az eredményhányadokra (szakszóval marginokra). Annál is inkább, mert a piac számára ez az egyik sarkalatos kérdés, ami a hosszú távú kilátásokkal kapcsolatos pesszimizmust fűti, az Apple rendkívül magas profithányadait ugyanis sokak szerint nem tudja majd hosszú távon fenntartani.

A lemorzsolódás jelei ugyan az előző negyedévekben már megmutatkoztak, de az igazi ménkű a várakozások szerint 2012 negyedik negyedévében csapott be: 2010 vége óta először kerülhet ismét 40 százalék alá a bruttó fedezet, azaz a közvetlenül a termékek előállításához kapcsolódó költségek levonása utáni nyereség (lényegében az árrés). Erre utal legalábbis a Bloomberg által gyűjtött elemzői konszenzus, bár ugyanezen gyűjtés alapján már a mostani negyedévtől kezdődően ismét 40 százalék fölé kerül a mutató.

Az okokat leginkább az új termékverziók erőltetett kibocsátásában és az emiatti gyártási nehézségekben kell keresnünk, de egyes vélemények szerint az új iPhone 5 és legfőképpen a kisebb, olcsóbb új iPad Mini nem tudja tartani a termékektől korábban megszokott kiemelkedően magas profitszintet.

Azt is érdemes hozzátenni, hogy az eladott termékek között valószínűleg igen tekintélyes számban szerepeltek az olcsó iPad Minik, amikből kettőt kell eladni ahhoz, hogy egy "nagy" iPadnyi bevételt termeljenek. A szegmens átlagos értékesítési árai tehát drasztikusan csökkenhettek a negyedévben, ami az árbevételre, és ezen keresztül a profitra is nyomást gyakorol. A kérdés csupán az, hogy ezt az ismert jelenséget a piac jól mérte-e fel előzetesen, azaz beépült-e már a várakozásokba.

De nézzük a rossz hírek jó oldalát: a két éve nem látott alacsony várakozások könnyebben szülhetnek pozitív meglepetést a bruttó margin és a többi eredményhányad terén. Ez a lehetőség természetesen szorosan összefügg az egy részvényre jutó profitnál látott képpel: ha a vártnál jobbak az eredményhányadok, akkor a várakozásoknak megfelelő árbevétel mellett is kellemes csalódást okozhat a nyereség.

A végső szót a vezér mondja ki

Hiába muzsikáltak jól a készülékeladások, alakult szépen a nyereség, volt jobb a vártnál a bruttó fedezet, ha a menedzsment mindezt egy ultrakonzervatív, pesszimista prognózissal lesöpri az asztalról. Márpedig az biztosnak tűnik, hogy az Apple nem most fog szakítani a szokásával, miszerint igyekszik olyan célokat kitűzni, amiket később könnyedén teljesíthet. Mivel borítékolhatóan alacsony lesz az előrejelzés, alacsonyabb, mint az elemzői várakozások, rendkívül nehéz megsaccolni, hogy minek örülne és minek nem a piac.

A Goldman Sachs elemzése szerint az elmúlt öt évben az Apple menedzsmentje a január-márciusi negyedévben jellemzően 25 százalékos visszaesést jósolt az árbevétel, és nagyjából 40 százalékos zsugorodást az egy részvényre jutó profit terén az előző negyedévhez képest. Sőt, tavaly még ennél is szigorúbbak voltak. Ezek alapján valahová 40 és 41 milliárd dollár közé saccolhatja majd a menedzsment a 2013 első negyedévi árbevételt, miközben az elemzői várakozások 45,9 milliárd dolláros bevételről szólnak.

Rendkívül nehéz ugyanakkor felmérni, hogy minek örülne a piac, és mi rontaná el a kedvet. Valószínűleg egy 40 milliárd dollár alatti bevételprognózis rosszul festene, egy 43-45 milliárd dolláros pedig hatalmas ralit indítana. Mindenképpen érdemes lesz tehát odafigyelni Tim Cook, vezérigazgató szavaira, mert a mese legizgalmasabb részeit ő fogja elmesélni nekünk.

A legfontosabb csatatér: Kína

Annál is inkább, mert sok fontos adatot a gyorsjelentés nem is tartalmaz, arról csak a vezérigazgató szokott beszélni. Ezek között is kiemelten fontos, hogy hogyan muzsikált az Apple Kínában (a pénzügyi kimutatásokban az egész ázsiai térség egy szegmenset képez). Az elmúlt hetekben itt látszólag fontos vereségeket szenvedett el a cég, a Nokia és más versenytársak lépéselőnybe kerülhettek, miközben az Apple képtelen megállapodni a világ legnagyobb mobilszolgáltatójával, a China Mobile-lal az iPhone értékesítéséről.

Ha a kínai terjeszkedés lassul, azt a piac biztosan kiemelt rossz hírként kezeli majd, és sajnos a mostanában hallott hírek alapján itt kicsi a valószínűsége egy igazán lehengerlő pozitív meglepetésnek.

A technikai elemzés nem jelez jót

A részvény technikai képe egyelőre nem arra utal, hogy a gyorsjelentéshez közeledve látványos feltámadásra készülne a részvény. Január első felében tekintélyes réssel törte le a valamivel 500 dollár felett kialakult támaszt az árfolyam, miután az év elején az 50 napos mozgóátlagról és a csökkenő trendvonalról lefordult.

Ezzel a részvény kilépett a történelmi csúcs óta épített csökkenő háromszögből, vissza is tesztelte a most már ellenállásként funkcionáló alsó szárat. Ez alapján minden együtt van ahhoz, hogy tovább szánkázzon lefelé az árfolyam, az alakzat mérete alapján akár 400 dollár közelébe is.

Ezen a nem túl szívderítő képen az változtathatna, ha például a gyorsjelentés miatti öröm folytán nemcsak 500 dollár fölé kerülne vissza tartósan az árfolyam, hanem átlépné a csökkenő trendvonalat és az 50 napos mozgóátlag szintjét is 540 dollár környékén, amihez 8-10 százalékos ugrásra lenne szükség, fontos ellenállásokon keresztül. Ez esetben 600 dollárnál, a 200 napos mozgóátlag és a december eleji csúcs szintjénél várná a részvényt a következő nagy kihívás, de a valószínűségek nem afelé mutatnak, hogy a közeljövőben felkapaszkodhatna idáig az árfolyam.

Apple (Nasdaq)

Mindezt összefoglalva tehát a viszonylag pesszimistává vált várakozásokhoz képest pozitív meglepetést hozhat az Apple gyorsjelentése pár fő tényező, így az iPhone- és iPad-értékesítések és a profit terén, de az emiatti öröm sérülékeny lehet. Leginkább a lemorzsolódó marginok, az aktuális negyedévre vonatkozó túlzottan konzervatív menedzsment prognózis és a kínai piacon mutatott felemás teljesítmény ronthatja el a kedvet.

A technikai kép ráadásul további, akár drasztikus mértékű esés felé mutat, amihez a szikrát a gyorsjelentés csalódást keltő részei adhatják. Ha a gyorsjelentés fel is villanyozná a befektetőket, a technikai elemzés alapján nem valószínű, hogy rövid távon újabb emelkedésbe tudna kezdeni a részvény.