Pihenő az árupiacokon

Vágólapra másolva!
A piacok zárva tartottak Amerikában Martin Luther King és az elnöki beiktatás napján így csekély forgalom mellett minimális elmozdulásokat láthattunk.
Vágólapra másolva!

A WTI crude kőolaj határidős jegyzése alig változott az elmúlt napokban, zömében egymás hatását kioltó hírek érkeztek a világ különböző pontjairól. A befektetők ismét elkezdtek aggódni a globális növekedési kilátások romlása miatt visszaeső kereslet és a továbbra is bőséges kínálat okozta potenciális árcsökkenés miatt. Az árak magasan tartásában érdekelt OPEC késznek mutatkozik további termelés visszafogásban, amint ezt a világ legnagyobb kitermelője, Szaúd-Arábia meg is tette decemberben. Az OPEC 12 tagja még mindig 40 százalékát adja a globális olajpiacnak és csökkenő súlya ellenére jelentős befolyással bír az árak alakulására.

Az emelkedő kínálathoz hozzájárul az Egyesült Államok rohamléptekben bővülő kitermelő kapacitása is, amely várhatóan új csúcsra ér az idén. Amerika egyre közelebb kerül stratégiai céljához, hogy importőrből, nettó exportőrré váljon. A hosszabbtávú kínálati kilátásokat javítja az is, hogy Irakban egymilliárd hordós mezőt fedeztek fel a közelmúltban. Irak eddig is a világ negyedik legnagyobb bizonyított készletével rendelkezett és az intenzív kutatások újabb feltárásokat eredményezhetnek.

Árnövekedés irányába hat ugyanakkor a Közel-Kelet és Észak-Afrika stabilitásának ismételt megingása, elsősorban a nagyszámú halálos áldozatot követelő algériai túszdráma közvetlen következményeként. A tragédia után a környező országok megerősítették az energetikai létesítményeik őrzését megelőzendő a hasonló támadások előfordulását. A régió amúgy sem a stabilitásáról volt híres az elmúlt években, ráadásul Líbia területén található az afrikai kontinens legnagyobb olajkészlete.

WTI nyersolaj (dollár/hordó)

Forrás: [origo]

Az arany kissé növelte értékét az ázsiai kereskedésben annak ellenére, hogy India újabb adóemelést jelentett be az országba érkező nemesfémre. Ázsia harmadik legnagyobb gazdasága, egyben a világ legnagyobb arany vásárlója 4-ről 6%-ra emelte az importtarifát platinára és aranyra. A kormányzat intézkedésének célja a szubkontinens fizetési mérlegének javítása, mivel a deficit jelentős részéről az indiaiak mérhetetlen aranyéhsége felelős.

Szintén rossz hír az aranybefektetőknek, hogy a Citigroup csökkentette idei évre vonatkozó előrejelzését 4,2 százalékkal, ráadásul a jelenlegi árszint alá 1675 dollárra. Ennél is alacsonyabb árat vár a bankház 2014-re, a jövő évi átlagár csupán 1653 dollár lesz szerintük. Az indoklásban kiemelik, hogy az 1800 dolláros szint sikertelen áttörése csökkentette az esélyét, hogy az arany folytassa több mint egy évtizede tartó példátlan menetelését. Továbbá kiemelik, hogy a jegybankok aranyvásárlásai visszaestek a 2009-es csúcs óta, az ékszeripari kereslet hanyatlik, és ezt követhetik a befektetési jellegű befektetői vásárlások is.

Optimista viszont a Citi a platinával és a palládiummal kapcsolatban. Palládium átlagárát 4,2 százalékkal emelte egészen 775 dollárra unciánként, míg a platina esetében 1,5 százalékos emeléssel 1700 dolláros átlagárat várnak, amely ráadásul meghaladja az aranyra vonatkozó hasonló várakozásukat.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]