Vágólapra másolva!
Lehet hosszabb az árfolyamgát, de legyen egyúttal vége a fizetéskönnyítő programoknak - így reagált a bankszövetség a PSZÁF-elnök kezdeményezésére, hogy hosszabbítsák meg az árfolyamrögzítési időszakot hét évvel.
Vágólapra másolva!

Támogatná a bankszövetség az árfolyamgát meghosszabbítását, de a Portfolio.hunak adott reakcióban egyúttal azt is hozzátették, hogy szívesen látnák az adósmentő programok lezárását is.

"Egyetértünk a PSZÁF-elnök azon gondolatával, hogy az adósmentő programokat - amennyiben szükséges, akkor az árfolyamgát módosításával - véglegesen le kell zárni" - idézte a Portfolio.hu a bankok válaszát.

Szász Károly, a múlt csütörtöki Heti Válaszban megjelent interjújában mondta azt, hogy hét évvel meg kellene hosszabbítani az árfolyamrögzítést, amellyel szerinte "azt fejeznénk ki, hogy a kormány és a bankrendszer hosszú távon elkötelezett a devizahitelezéssel kapcsolatos probléma rendezésére, illetve azt is, hogy már nem lesznek további fizetéskönnyítő konstrukciók". A Fidesz támogatta a kezdeményezést.

A Portfolio.hu számítása szerint a bankszektor 62 milliárdot bukna a kamatbevétel-kiesésen keresztül, ha 2017-ig az érintett devizahitelesek 50 százaléka kérné az árfolyamrögzítést, ugyanakkor megszabadulna a tetemes árfolyamkockázattól.