Áremelést fontolgat a teakartell

Vágólapra másolva!
Nemzetközi Teatermelők Fóruma néven alapították meg szakmai szervezetüket a teatermelő országok. Céljuk az árak megemelése.
Vágólapra másolva!

Srí Lanka, India, Kenya, Indonézia, Malawi és Ruanda alapította meg a teatermelő országok kartelljét. Az öt ország felelős a világ teatermelésének több mint feléért. A kartellből hiányzik a világ legnagyobb teatermelőjének számító Kína. Megfigyelőként azonban meghívták Kína és Irán képviselőit a szervezetbe, mert ezekben az országokban isszák a legtöbb teát.

Foto: Marco Lazzaroni (Flicrk CC-BY)
Srí Lanka több mint tíz éve dolgozik a kartell létrehozásán (Foto: Marco Lazzaroni)

Srí Lanka már 1994-ben javasolta, hogy a teatermelő államok hozzanak létre az olajtermelők OPEC nevű szervezetéhez hasonló kartellt. A tömörülés lehetővé tenné a termelők számára, hogy kivegyék a piac kezéből a tea árának megszabását. A kilencvenes évek közepén a kezdeményezés megbukott, most azonban meg tudtak egyezni mindenben a részt vevő országok.

Mahinda Samarasinghe Srí Lanka-i ültetvényügyi miniszter javasolta azt is, hogy az országok állapodjanak meg kvótákban. Azonban a szervezet legfontosabb céljai közt nem szerepel ez a pont. A miniszter szerint nyolcvanéves gondolat a kartell felállítása, történelmi jelentőségű lépés, hogy végre tető alá hozták az egyezséget.

A kartell megalapításakor egy kilogramm malawi tea 2,75 dollár volt. A Srí Lanka-i teaterméktanács elnöke, Jani Kuruppu szerint "a fogyasztók fizethetnek egy kicsit többet a teáért."