Kiszáll az állam - Végre emelkedhet a lengyel bankóriás

Vágólapra másolva!
Speciális aukció formájában válik meg a PKO nevű nagybankban meglévő tulajdonának egy részétől a lengyel állam. Az értékesítés átmenetileg nyomást gyakorolhat az árfolyamra, de a múltbeli tapasztalatok alapján hosszabb távon visszatérhet a tőke a PKO piacára, így érdemes lesz odafigyelni - véli Budai Lilla, a KBC Securities üzletkötője.
Vágólapra másolva!

A hét kiemelkedő eseményei közé tartozik a lengyel tőzsdén a legnagyobb és legnépszerűbb bank, a PKO állami tulajdonban lévő részvényeinek gyorsított értékesítése. Lengyel sajtóértesülések szerint a pénzügyminisztérium összesen 11,75 százalékos részesedéstől szeretne megválni a mai nap folyamán, ráadásul úgynevezett ABB eljárás keretében. Hogy mindez miért kelti fel annyi piaci szereplő érdeklődését? A következőkben kiderül!

Bedobták a gyorsítót a lengyelek

Először is tisztázzuk, mit takar ez a bennfentesnek tűnő betűhármas! A rövidítés mögött az angol Accelerated Bookbuilding, azaz "gyorsított könyvépítés" kifejezés áll. Ez a részvénypiaci ajánlattétel egyik formája, melynek lényege, hogy a tulajdonos nagyobb méretű pakettjétől minél hamarabb meg szeretne válni, így az ajánlatok beérkezése, az ár meghatározása, és az ügylet megkötése meglehetősen gyorsan, általában egy vagy maximum két nap alatt történik. Az eljárás további jellemzője, hogy a jegyzést gyakorlatilag nem előzi meg semmiféle marketingkampány, elenyésző a részvények népszerűsítését célzó felhajtás.

Mi az értelme mindennek? Általában akkor folyamodnak ehhez a speciális megoldáshoz, mikor a tulajdonosnak sürgősen forrásra van szüksége, és a hitelből történő finanszírozás valamilyen oknál fogva nem megoldható. A lengyel állam esetében nyilvánvalóan nem ez az elsődleges indok, sokkal fontosabb ennél, hogy a kormány privatizációs terveit minél hamarabb megvalósíthassa, illetve hozzájárulhassanak a befolyó összegből (kb. 5,2 milliárd zloty) a résztulajdonos fejlesztési bank hitelezési aktivitásának növeléséhez az egyre romló makrogazdasági környezet és a lassuló gazdasági teljesítmény közepette.

Ahogy korábbi cikkünkben is írtuk, egy korábbi ABB eljárás során tavaly júliusban az állam részesedését több, mint 7%-kal csökkentette, akkor az eladási ár 32,5 zloty volt. A még meglévő 43,6 százalékos csomagból 33,4 százalék a pénzügyminisztérium közvetlen tulajdonában áll, míg 10,2 százalékot közvetve birtokol az állami BGK Bankon keresztül. Utóbbitól teljesen meg kívánnak válni, míg előbbiből 1,5 százalékon adnak el, hosszabb távon viszont privatrizáció keretében 25 százalékra akarják redukálni a tulajdont.

Forrás: [origo]

Ahogy arra számítani lehetett, az elsődleges reakció a PKO eséséhez vezetett, mivel nagy valószínűséggel az eladási árfolyam némileg az előző értékesítésnél látott árnál magasabb szinteken alakul majd, de mindenképp elmarad a tegnapi 35 zlotyi feletti zárótól. Ennek oka, hogy ha a tulajdonos egyszerre nagyobb mennyiségű részvénytől akar megválni, akkor legegyszerűbb, ha némi diszkontot biztosít a korábbi szintekhez képest, hogy elegendő keresletet támasszon. Így a jelenlegi részvényeseknek jobban megéri megválni a papírjuktól, és a kibocsátás során visszavenni azt, ami miatt a piaci árfolyam is közelíteni fog az értékesítési árhoz.

Mi jön ezután?

De érdemes megvizsgálni, mi történt a tavalyi, kisebb pakett értékesítése után. Az árfolyam gyakorlatilag két hónapig meg sem állt, és több mint 20 százalékot emelkedett! Ha nem is vagyunk ennyire optimisták, és nem vesszük készpénznek, hogy a történelem ilyen rövid távon megismétli önmagát, akkor is joggal feltételezhetjük, hogy a papír lokális minimuma környékén jár, és az ABB után hamarosan fordul.

Fundamentumok tekintetében ugyanis nem történt változás, a PKO továbbra is a lengyelek legnagyobb múltra visszatekintő, legkomolyabb hagyományokkal rendelkező bankja, és még attól sem kell tartani, hogy a hirtelen nagy mennyiségű részvény, amit az állam átruház az intézményi és kisbefektetőkre, az árfolyam pár százalékos emelkedése után rögvest az offer oldalon jelent majd nyomást, mivel 180 napos időkorlát védi a vevőket, addig nem lehet túladni a bankpapírokon.

Forrás: [origo]

A KBC lengyel bankelemzője szerint további pozitívumot jelenthet a megnövekedő közkézhányad, a magasabb likviditás és hogy a tranzakció sikere után a további állami eladások mértéke már limitált, maximum 7,15 százalék elképzelhető, így ez sem nyomja már rá a hangulatra annyira a bélyegét. És még egy fontos dolgot ne felejtsünk el!

A lengyel tőzsdén a befektetők az elmúlt időszakban a decemberben debütáló, csak "csodabankként" emlegetett Alior Bank IPO-jára koncentráltak, jelentős forrásátcsoportosításokat eszközölve, hogy részt vehessenek a sikersztoriban. Az árfolyam mára újabb történelmi csúcsot ért el, és bár egyelőre elmarad az elemzők által megfogalmazott 88 zlotys konszenzus célárfolyamtól, hamarosan profitrealizálásba kezdhetnek az óvatosabbak, és visszatérhetnek az egyre kisebb állami befolyás alatt álló PKO-hoz.

Bank PKO (Varsó)

Forrás: [origo]