Történelmi csúcsokkal is lehangoló az Apple

2013.01.24. 9:52

Közel 10 százalékos zuhanással reagált az Apple a tegnap este közzétett gyorsjelentésére. A negyedik negyedéves értékesítések és árbevétel is elmaradt a várakozásoktól, ráadásul a menedzsment ismét lehangolóan pesszimista prognózist fogalmazott meg. A gyenge gyorsjelentés megerősíti korábbi sejtéseinket, hogy az Apple-nél tartós a lassulás, és a jelenlegi termékekkel nem is lehet igazán élénkülésre számítani. A részvény zuhanásával ugyanakkor a fundamentális értékeltség egyre vonzóbb, bár a technikai kép további esés lehetőségét vetíti előre.

Hiába döntötte meg több saját rekordját, összességében hatalmas csalódást okozott az Apple gyorsjelentése tegnap este. A részvény közel 10 százalékot esett a bejelentésre a zárás utáni kereskedésben, ami jól jelzi, milyen intenzitással robbant ki a befektetőkből az Apple kilátásaival kapcsolatos aggodalom.

A következő pontokra hívtuk fel a figyelmet előzetes elemzésünkben:

  • iPhone, iPad: az értékesítések nem hoztak pozitív meglepetést
  • Eredményhányadok: a bruttó margin a várakozásoknak megfelelően 40 százalék alá esett
  • Bevételek: részben a várt alatti értékesítések, részben az átlagárak csökkenése miatt elmaradt a várttól
  • Kína: a kínai értékesítések növekedése tetszetősen megélénkült, ezen a téren a cég látszólag nem okozott csalódást
  • Menedzsment prognózis: az Apple szokás szerint konzervatív előrejelzést fogalmazott meg, a 41-43 milliárd dolláros árbevétel-előrejelzés érezhetően elmaradt az elemzők 45 milliárd dollár feletti várakozásától

Eltűnt a növekedés

Ahogy arra kedden megjelent előzetes elemzésünkben figyelmeztettünk, az elemzői konszenzus alapján az Apple egy részvényre jutó profitjának zsugorodásától tartott a piac. A csökkenés végül elmaradt, a konszenzust valamelyest felülmúló eredménnyel ugyanakkor még így is megtörtént, ami az elmúlt tíz évben egyszer sem: az Apple nem tudott növekedést felmutatni a megelőző év azonos időszakához képest.

A csalódást nem elsősorban a profit alakulása okozta, amit jól mutat az alábbi ábra is. Az előző két negyedév alulteljesítése után a végre sikerült hajszálnyival felülmúlni a várakozásokat, mégis 2007 vége óta nem látott negatív reakciót váltott ki a jelentés (a tegnapi, zárás utáni elmozdulást alapul véve).  Ráadásul hiába ért el a bevétel terén is történelmi rekordot a vállalat, az elemzői várakozásokat nem sikerül felülmúlni itt sem.

A vártnál alacsonyabb bevételen elért vártnál magasabb profit azt is jelenti, hogy a eredményhányadok - azaz a profit bevételhez viszonyított aránya - nem romlott jobban, mint az elemzők várták. A piaci reakció alapján ez sovány vigaszt jelentett, különösen a menedzsment pesszimista előrejelzése miatt. A vállalat az aktuális negyedévre 41-43 milliárd dolláros árbevételre számít, ami láthatóan elmarad az elemzők 45 milliárd dollár feletti várakozásától.


Elképesztő számok, de mégis csalódást keltenek

A profit terén tehát elmaradt a történelmi csúcs, de a két kiemelten fontos termékszegmensben, az iPhone- és iPad-értékesítésekben ezzel együtt is újabb rekordokat állított fel a cég, hiszen soha még nem adtak el egy negyedév alatt 47,8 millió iPhone-t vagy 22,9 millió darab iPadet. Ezek a darabszámok ugyanakkor elmaradnak az előzetes várakozásoktól, vagy legalábbis a sáv alsó szélére esnek. 

Ráadásul a Mac számítógépek is negatív meglepetést hoztak, hiszen dacára a PC-piacon látott drasztikus zsugorodásnak, az elmúlt negyedévekben az Apple elkerülte a visszaesést ezen a fronton. A várt 5,1 millió darab helyett ugyanakkor csupán 4,1 millió darab talált gazdára, ami még akkor is vaskos csalódás, ha tudjuk, az Apple eredményét nem elsősorban ezek a számítógép-értékesítések mozgatják.

Csak az iPad gyorsult

A nagy termékszegmensek közül így egyedül az iPad terén élénkült a növekedés, a negyedév során 50 százalékkal több készülék fogyott, mint egy évvel korábban, valószínűleg főként az olcsóbb iPad mini megjelenésének köszönhetően.

Sokkal aggasztóbb ugyanakkor, hogy az iPhone szegmensben annak ellenére lassult az új modellt nem hozó 2012. második negyedévben látott szintre a növekedés, hogy alig egy héttel a negyedév kezdete előtt dobta piacra az iPhone 5-öt az Apple (a rendkívül gyors piaci rajt miatt az iPhone 5 kezdeti értékesítéseinek jelentős része az előző negyedévben jelent meg, ez tükröződött a szegmens növekedésében is.)

Az Apple-től ezeket a növekedési számokat egyértelműen keveslik a befektetők, az elmúlt hónapokban látott negatív hangulat miatt pedig főként szükség lett volna egy drasztikus pozitív meglepetésre.

Rossz jel: variálnak a kimutatásokkal

A bevétel csökkenésében az iPad átlagos eladási árainak csökkenése is szerepet játszott az olcsóbb, kisebb iPad mini piacra dobása miatt 466 dollárra csökkent az átlagár. Ahogy haladunk előre az időben, ez az átlagos ár tovább fog csökkenni várakozásunk szerint.

Érdemes hozzátenni, hogy az Apple némiképp átvariálta az egyes termékszegemenseinek kimutatását, korábban az iPhone, iPad , Mac és iPod kiegészítők az adott hardverhez került, az elmúlt negyedévben ugyanakkor ezeket külön egységben mutatja ki a cég. Ez azt is jelenti, hogy a múltban becsült átlagárak is csökkennek, hiszen a mindenféle kiegészítő ketyeréből származó bevételek már nem számítanak iPhone, iPad vagy Mac bevételnek.

Ugyan ezek az átalakítások nem érintik igazán érdemben az Apple kimutatásait, általában nem jó jel szokott lenni, amikor egy vállalat a jelentések módosítására fordít időt és energiát, mert sokszor kiderül, hogy a cél az, hogy kedvezőbb színben tüntessék fel az aktuális eredményeket.

Nem kizárólag rossz híreket hozott természetesen a negyedik negyedéves gyorsjelentés, az egyik legfontosabb ponton, a kínai növekedésben egészen tetszetős számokat tartalmaz a beszámoló. "Nagy Kínában", azaz a kontinentális Kína mellett Tajvant és Hongkongot is magába foglaló térségben 67 százalékkal bővült az árbevétel az egy évvel korábbihoz képest, így lényegében az Apple legfontosabb motorja volt a negyedik negyedévben. 2012 egészét tekintve az árbevétel több mint 15 százaléka származott a térségből, ezzel Amerika mögött a második legjelentősebb piaccá lépett elő.

Mindezt összefoglalva a gyorsjelentés megerősítette azokat a sejtéseinket, miszerint az Apple növekedése nem átmenetileg bicsaklik meg, hosszú távra ható, strukturális tényezők határozzák meg a vállalat pályáját. A legfontosabb piacokon a dinamika rendkívül nehezen fokozható, így mind az árbevétel, mind az egy részvényre jutó nyereség terén eltűnik, vagy legalábbis drasztikusan visszaesik a növekedés. Kizárólag a jelenlegi termékstruktúrára alapozva a vállalat nem is lesz képes ezen változtatni.

A fundamentális értékeltség ugyanakkor egyre inkább az alulértékelt zónába hajlik, hiszen korábbi elemzésünkben is rámutattunk, hogy a borongós növekedési kilátások mellett is a fairhez közelít az Apple relatív értékeltsége. A tegnap látott drasztikus eséssel ez az értékeltség tovább csökken, különösen ha az Apple elképesztő méretű készpénzállományát is számításba vesszük. Az előző negyedév végén a vállalat 137 milliárd dolláros készpénztartalékkal rendelkezett, ami a jelenlegi kapitalizáció több mint egyharmadát teszi ki.

Hol lehet az alja az esésnek?

Az egyre vonzóbb fundamentális értékeltséghez ugyanakkor hátborzongató technikai kép kapcsolódik. Az árfolyam tekintélyes csökkenő háromszögből tört le, majd az elmúlt napokban visszatesztelt az alsó szárat, és innen fordul le a gyorsjelentés miatti rossz hangulatban. Az esésnek talán a hosszú távú emelkedő trendvonal vagy a 425 dollárnál húzódó erősebb támasz vethet véget, de az alakzatból számított célár alapján nem kizárt, hogy a 400 dolláros szintet is tesztelheti az árfolyam az előttünk álló hónapokban.

Érdemes kiemelni ugyanakkor, hogy pozitív jelet is felfedezhetünk a grafikonon: az RSI indikátor hosszú ideje látványos pozitív divergenciát mutat, az egyre alacsonyabb mélypontokhoz az árfolyamban már emelkedő mélypontok társulnak az indikátor ábráján. A végső ítélettel érdemes megvárni a mai kereskedés végét is, akkor kapunk kerek képet a helyzetről.

Apple (Nasdaq)