Még a tanárok fizetésére is juthat

2013.01.25. 8:47

A költségvetésben jelentős tartalék van, a növekedést konzervatívan becsülték, és a pénztárgépek bekötéséből származó bevétel is be fog folyni. Nincs alapjuk a költségvetést ért kritikáknak - érvelt Giró-Szász András.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium több olyan javaslatot is benyújtott a kormánynak, ami stabilan tartja az idei költségvetést mind a bevételek, mind a határidők tekintetében - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő az M1 Ma reggel című műsorában pénteken.

A kormányszóvivő légből kapottnak és alaptalannak nevezte az ellenzék bírálatait, amelyek szerint a 10 százalékos rezsicsökkentés áfatartalma kiesik a költségvetésből. Elmondta, hogy azt az összeget, amelyet nem kell rezsire fordítani, részben megtakarítja a lakosság, egy másik részét pedig fogyasztásra fordítja, ami szintén forgalmi adót generál.

A pénztárgépek bekapcsolása az adóhivatal rendszerébe szintén megtörténik, így ezek a bevételek is időben fognak beérkezni a büdzsébe - jelentette ki.

Giró-Szász András emlékeztetett arra, hogy a költségvetésben további 400 milliárd forintos tartalék áll rendelkezésre. Közlése szerint az idei büdzsét egy nagyon alábecsült növekedési prognózis alapján tervezték, amelynél magasabbra számít a kormányzat. Példaként a tavalyi súlyos aszályt említette, ami a bázisa az idei évre tervezett mezőgazdasági előrejelzésnek. Az autóiparban - a szektor saját becslése alapján - 2-2,5 szeres termelésnövekedés várható - tette hozzá.

A kormányszóvivő szerint egy nagyobb növekedés az év második felében lehetővé teheti a pedagógus életpálya-modell bevezetését.

Az idei költségvetést övező kockázatokról itt találja az [origo] elemzését, itt pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium válaszait.