Soros: Ebből még devizaháború is lehet

Soros György szerint Németország devizaháborúba sodorhatja a világot. Mindenki más a monetáris lazitás hisz, a németek viszont makacsul megszorítanak - érvelt a davosi világgazdasági fórumon.

Japán keltett ugyan aggodalmakat agresszív árfolyam-politikájával befektetői körökben, Soros György azonban a németeket okolja egy devizaháború kitörésének növekvő veszélye miatt - írja a német Die Welt online kiadása.

Soros György nagy felzúdulást keltett az idei davosi Világgazdasági Fórumon a Németországnak címzett váddal, hogy devizaháborúba fogja sodorni a világot. (Soros György szívesen fogalmaz erősen, jóslatai azonban nem mindig válnak be.)

"A németek a megtakarításban hisznek, miközben a világ többi része a monetáris lazításban" - mondta Soros György a CNBC tévécsatornának adott interjúban. Ez a szembenállás veszélyes folyamatokat indíthat el - vélte a nemzetközileg elismert befektetési szakember. "Én a magam részéről egy devizaháború kitörésében látom a legnagyobb veszélyt" - tette hozzá.

Soros György az interjúban a legnagyobb elismeréssel szólt a Fed monetáris enyhítő politikájáról. A milliárdos alapkezelő pénzügyi szakember hagyományosan Németország egyik legkeményebb bírálójának számít. Megszólalásaiban rendszeresen arra szólítja fel a német politikát, hogy tegyen többet az euró érdekében. Németországnak szerinte a pénzügyi erejét a gazdasági fellendülés támogatására kellene latba vetnie; a megtakarításokkal csak ellentétes célt szolgál és recesszióba taszítja Európát.

Most pedig ráadásul itt van még egy devizaháború kitörésének a veszélye is, mivel számos ország utolsó szalmaszálként devizája árfolyamának leértékelésébe kapaszkodva próbálja megindítani a gazdasági növekedést - mondta.

Soros György azonban az interjúban leszögezte: ha devizaháborúra kerül sor, akkor azt Európa el fogja veszíteni, mivel az Európai Központi Bank (EKB) nem rendelkezik a más jegybankoknak kijáró szabadsággal. És ez is Németország bűne lesz - hangsúlyozta a befektetési szakember. Németország ugyanis makacsul ragaszkodik ortodox pénzpolitikai hagyományaihoz és közben nem veszi észre, hogy magatartásával az egész euróövezet kárára van - fejtette ki Soros György Davosban a CNBC tévécsatornának adott interjúban.