Nagy durranások jönnek a héten

Vágólapra másolva!
Ezen a héten sem csökken igazán az amerikai gyorsjelentési szezon intenzitása. A múlt heti nagy technológiai zuhatag után még mindig egy-két prominens technológiai cég gyorsjelentésére várhatunk, de jönnek más szektorokból is beszámolók.
Vágólapra másolva!

Múlt héten tette közzé gyorsjelentését az Apple, a Google, a Microsoft és az IBM is, mellett pedig olyan nagyágyúk beszámolóit is megismerhettük, mint a Starbucks vagy a McDonald's. Ezen a héten sem kell kisebb nevekre számítanunk, és még mindig a tech szektor viszi a prímet, bár nagyon fontos ipari társaságok csatlakoznak hozzájuk.

Támad az internet: Yahoo, Facebook, Amazon

Rögtön hétfőn, a piacok zárása után közli előző negyedéves számait a Yahoo. A nagyívű átalakuláson átmenő internetes óriásnál talán nem is a konkrét számok, hanem a tavaly nyáron kinevezett vezérigazgató, Marissa Mayer kommentárjai lehetnek érdekesek. A cég számára kulcsfontosságú, hogy a mobilfelhasználók között minél nagyobb népszeűségre tegyen szert, így az alap számok mellett az erre irányuló törekvések és fejlesztések lesznek a figyelem homlokterében.

A keddi piaczárást követően érkeznek az Amazon számai. Az online kiskereskedelmi óriás eredményeit a karácsonyi bevásárlási szezonban az online kereskedelem drasztikus előretörése hajthatja. A ComScore statisztikái szerint decemberben több mint 14 százalékkal bővült az elektronikus kereskedelem forgalma, miközben a teljes kiskereskedelmi forgalom csupán 0,5 százalékkal nőtt 2011 decemberéhez képest. Az Amazon hagyományosan nem tesz közzé pontos számokat a táblagépei és elektronikus könyvolvasói értékesítéséről, de minden erre vonatkozó utalás lényeges lehet.

Nem az első gyorsjelentés ugyan, de még mindig újoncnak számít ebben a műfajban a Facebook. Az közösségi média gigász szerdai gyorsjelentésében a befektetők a hirdetési bevételre, és azon belül is a mobilról érkező hirdetési forgalomra fognak igazán odafigyelni. A cég a közelmúltban leplezte le új, kiterjedt keresőszolgáltatását, ami alapvetően javíthat a részvény megítélésén, bár meglátásunk szerint a jelenlegi információk alapján korai lenne a részvény értéke szempontjából nagy hatású fejlesztésnek nevezni.

Földön, vízen, levegőben: Boeing, Ford, Harley-Davidson

A hétre jutott néhány lényeges járműgyártó is, közülük elsőként a Ford és a Harley-Davidson rukkol elő számaival kedden. A Ford az utóbbi időben meglehetősen egészséges tervekről tett tanúbizonyságot, a befektetők pedig nemcsak a gyorsjelentésre figyelhetnek a héten, hiszen a Ford jelentős marketingkampányba fog az amerikai futball-bajnokság döntője, a Super Bowl alatt debütáló reklámjával, amivel a Lincoln luxusmárkáját szeretné népszerűsíteni.

Szerdán érkeznek a Boeing elmúlt negyedéves eredményei, amiket azonban jó eséllyel el fognak homályosítani a 787 Dreamliner óriásutasszállítóval kapcsolatos kellemetlen problémák. Mint ismeretes a nemrégiben forgalomba állt, és egyébként is jelentős késéssel elkészült új nagy gépet a hatóságok földre parancsolták, miután több rejtélyes meghibásodást észleltek a forgalomba állított példányokon.

Nagy gépek és olajipar: Caterpillar, Exxon Mobil

A Yahooval együtt hétfőn számol be negyedik negyedévéről a leginkább hernyótalpas munkagépeiről ismert Caterpillar. A gépgyártó január közepén 580 millió dolláros extra kiadást jelentett be, ami egy nyáron felvásárolt leányvállalatának könyvelési visszásságaival volt kapcsolatos. A kínai részlegtől több szenior vezetőt is eltávolítottak az ügy miatt.

Visszanyerte a világ legértékesebb tőzsdei cégének pozícióját múlt héten az Exxon Mobil, az olajipari óriás több hónap után előzte meg ismét a súlyos lejtmenetben mozgó Apple-t. Az Exxon eredményeit a negyedév során viszonylag stabilan relatíve magas szinteken rögzült olajár javíthatja.