Tízezrekbe kerül a cégeknek az újabb állami kérés

cégbíróság, állami vagy nemzeti nevű cégek, átkeresztelés, illusztráció
Vágólapra másolva!
Mintegy hatszázezer cégnek kell adatokat küldenie az államnak, és úgy tűnik, jó eséllyel több százezer közülük lekési a február 1-jei határidőt. Bírsághullámra mégsem kell számítani az elmulasztása miatt, de a bejelentés pár tízezer forintot felemészthet. Van, aki nem ússza meg ennyivel, a nem állami, de állami vagy nemzeti nevű cégek még az átkereszteléssel is bíbelődhettek.
Vágólapra másolva!

"Furcsa országokban vannak csak ilyenek" - mondta Nagy Tibor, a főleg sportrendezvények sürgősségi betegellátásával foglalkozó, eddig Oxyteam Nemzeti Sportszövetség Mentőszolgálat Kft. néven futó cég ügyvezetője arra, hogy február 1-jei határidővel nevet kellett változtatniuk.

A kormány döntése értelmében ugyanis nem állami többségi tulajdonban lévő cégek már nem használhatják az állami, illetve a nemzeti szót a nevükben. Így járt a Nemzeti Geográfia című tudományos ismeretterjesztő oldal mögötti társaság is. A magazin megtarthatja a nevét, de a cég nem. "Elkeserít, hogy a cégnek elveszik a nevét. Olyan, mintha a saját gyerekének a nevét vennék el" - mondta Rigóczki Csaba főszerkesztő és ügyvezető.

Az [origo] körkérdéséből az derült ki, hogy egy étterem már túlesett rajta, egy pályázatíró cégnél pedig épp folyamatban volt a névátírás. A mentős magáncég egyszerűen kihagyta a nemzeti jelzőt a nevéből, "aki ismer, úgyis megtalál bennünket" - mondta az ügyvezető. Nevet vált az Állami Nyomda is, amely nevével ellentétben csak 2,9 százalékban állami tulajdon, a papírjai a tőzsdén megvásárolhatók. Megkeresésünkre nem árulták el, hogy mikor történik meg a névváltás, de a társaság ígérete szerint a cégbírósági határozat kézhezvétele után rögtön közölni fogják az új elnevezést.

Nem csak a nemzeti, állami szavakat kell törölni a cégek nevéből. Egy törvénymódosítás miatt ugyanis február 1-ig olyan információkat is meg kell adni, amelyeket eddig nem. A szabály célja, hogy a cégek vezetőit, tulajdonosait könnyebben utol lehessen érni, mivel a jogszabályok alapján egy ember beazonosításához nem elég a név, a lakcím és az anya neve, kell a születési dátum és hely is - ezek viszont eddig nem feltétlenül szerepeltek a cégnyilvántartásokban. További cél, hogy kiszűrjék a fiktív cégeket, akik nem válaszolnak a felhívásra. A változások 600 ezer céget érintenek.

Tavaly március elsejétől ha egy cég módosított valamit az adatain, akkor egyúttal az új adatokat is meg kellett adnia, de ha egyébként nem volt dolga a hivatallal, akkor is 2013. február 1-jéig be kell jelentenie őket.

Az egyébként elektronikusan beküldött kérelmet csak ügyvéden keresztül lehet intézni, ez több tízezer forintba, és egy-két órájukba kerülhet a cégvezetőknek. A februári határidőt elmulasztók számíthatnak cégbírósági megkeresésre, de ezzel együtt is túlzás azt feltételezni, hogy bírságáradat fogja elérni a cégeket.

Kenesei Judit, a Fővárosi Cégbíróság vezetője szerdán, két nappal a határidő lejárta előtt az MTI-nek azt nyilatkozta, nem fognak automatikusan bírságot kiszabni a későkre. Egy hete pedig azt, hogy "nem fogunk csípőből bírságolni", viszont azt is, hogy a budapesti 240 ezer cégnek addig csak a 27-28 százaléka tette eleget addig a kötelezettségének, vagyis jó eséllyel országosan akár több százezer cég is lemaradhat a februári határidőről.

Bírság vagy eljárás

A cégbíróság két eszközt vethet be a határidőt elmulasztók ellen. Elvileg 50-900 ezer forint közötti bírság szabható ki arra, aki nem jelenti be időben az adatváltozást. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szerint automatikusan bírságolhat a cégbíróság, de Kenesei Judit szavai elárulták, hogy a törvény nem ír elő ilyet a cégbíróságnak. Ezt mondta Simon Emese, a Noerr és Társai Ügyvédi Iroda ügyvédje is, aki szerint kifejezetten a kötelező adatbejelentések elmulasztása miatti automatikus bírságolást előíró szabályt a törvény nem tartalmaz.

Ráadásul az adatmódosítás elmulasztása nem olyan súlyú szabálytalanság, amely óriási büntetéseket vonzana. "Valószínűtlen, hogy február 2-án 900 ezres bírságokat szabna ki a cégbíróság" - mondta Simon Emese.

Azok a cégek, amelyek elmulasztják benyújtani a változtatási kérelmeket február 1-jéig, elvileg kaphatnak ezért bírságot, de közel sem egyértelmű, hogy a cégbíróság ténylegesen így is fog tenni. "A bírság nem automatikus" - állította Kapetz Mónika, a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda munkatársa is.

Benyújtandó dokumentumok, adatok (csak ha eddig nem közölték a cégbírósággal)

Benyújtandó dokumentumokszékhely, telephely használatának jogosultságáról szóló nyilatkozat
magyarországi lakóhellyel nem rendelkező ügyvezető, igazgatósági tag kézbesítési megbízottját kötelező bejelenteni
ügyvédi meghatalmazás (kötelező ügyvéden keresztül intézni)
Bejelentendő adatoktagok esetében adószám, adóazonosító
képviseletre jogosultak születési helye, ideje, anyjuk neve


A mulasztók ellen a cégbíróság valószínűleg a másik fegyvert, az úgynevezett törvényességi felügyeleti eljárást veti be, amely Kapetz Mónika szerint általában 30 napos határidőt szab a törvényes állapot helyreállítására, vagyis a felszólított cégek ennyi haladékot kaphatnak a pótlásra. Az eljárás ugyan a cég kényszerfelszámolásával is zárulhat, de csak akkor, ha egyáltalán nem reagálnak a megkeresésekre. Sőt, ebben az esetben 100 ezertől 10 millió forintig terjedő bírságot is ki lehet szabni, de nem automatikusan, és az eljárásról folyamatosan értesítik a vállalkozást.

20-40 ezer forint

Egy neve elhallgatását kérő ügyvéd szerint a cégbíróság már most is telített, több hét lesz szerinte, amíg csak a most beérkezett iratmennyiséget feldolgozzák, addig aligha foglalkoznak majd a későkkel. Ő sem számít arra, hogy bírságolni fognak eszeveszetten. Az ügyvédi szakma mindenesetre örülhet, elmondása szerint csak az elmúlt két napban 40-50 új ügyfele lett az adatbejelentés miatt.

A mentős cég ügyvezetője azt mondta, állandó ügyvédjük van, ezért nem járt többletköltséggel számukra a kötelező adatbejelentés és a névátírás. Másnak 10-15 ezer forintos ügyvédi óradíjjal körülbelül 20-40 ezer forintba kerülhet a procedúra. A dokumentumok összekészítése, aláírása, elküldése két-három óra az ügyvédeknek, amiből egy-két óra az ügyfelet is érinti - mondta Kapetz Mónika.