Vágólapra másolva!
Az IMF figyelmeztetése ellenére meglódult a BUX szekere zárás előtt, és a magyar részvényindex napi maximuma körül fejezte be a kereskedést. Jó teljesítményét az OTP nagyobb emelkedésének köszönheti, amivel a bankpapír újra kiemelkedett a főbb papírok közül. Az amerikai makroadatok felemásan alakultak délután, ugyanis a tartós cikkek rendelésállománya a vártnál nagyobb mértékben bővült, a függőben lévő lakásértékesítések decemberi száma viszont jelentősen elmaradt a várakozásoktól. A vegyes eredmények Európát nem tudták megmozgatni, Amerikát viszont kissé gyengíteni kezdték, amiben a tengerentúli indexek kisebb korrekciója is szerepet játszik.
Vágólapra másolva!

Megugrott az OTP

Igencsak megtáltosodott zárás előtt a magyar részvényindex, mely 0,8 százalékos pluszban, napi maximuma körül fejezte be a kereskedést, amivel felülteljesítőnek számított a régióban.

A magyar részvényindex annak ellenére volt képes emelkedni, hogy az IMF ma délutáni közleményéből kiderül, Magyarország elvétheti az idei évre vonatkozó hiánycélját. Az IMF úgy véli, módosítani kellene a jelenlegi gazdaságpolitikát ahhoz, hogy fenntartható pályára kerüljön fiskális szempontból az ország és, hogy beinduljon a gazdasági növekedés. A közleményre a Nemzetgazdasági Minisztérium is reagált, szerintük tartható lesz a 3 százalék alatti hiány

Ezen túl Matolcsy György sajtótájékoztatót tartott ma, melyen elmondta, hogy okos gazdaságélénkítésre van szükség, és megerősítette a kormánynak azt a célját, hogy 2025-ig megduplázzák a bruttó hazai terméket, és legalább egy millió új munkahelyet hoznak létre.

Forrás: [origo]

A BUX többnyire az OTP emelkedésének köszönhette erősödését, a bankpapír 1,6 százalékot tudott ma ugrani. A bank egyébként 3838 darab részvényét értékesítette javadalmazási programjának keretében.

A többi blue-chip közül a Magyar Telekom 0,5 százalékos, a MOL és az Egis pedig 0,4 százalékos pluszt hozott össze. A Richter viszont 0,6 százalékot gyengült ma.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star egész nap remekül mozgott és végül 14,4 százalékos plusz szedett össze, amivel tovább távolodott nemrég ütött történelmi mélypontjától.

A PannErgy szintén erősödni tudott, miután a KBC Securities elemzője vételre minősítette fel a társaság papírjait. A részvények múlt héten 2006 óta nem látott mélypontjukra kerültek, amiben leginkább az egyik nagytulajdonos határidős kontraktusainak zárása játszotta a főszerepet. Az árfolyam ma elérte a 10 százalékos limitet is, végül 9,1 százalékkal került ma feljebb.

A forintot ma ide-oda rángatják, a 300 forintos lélektani szintet is majdnem megsuhintotta, késő délután pedig 298,7 körül jár az euróval szembeni árfolyama. A hazai fizetőeszköz a többi főbb devizával szemben is gyengülni kezdett, a dollár/forint kurzusa 222,4-nél, a svájci franké pedig 239,7-nél mocorog.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Nincs nagy mozgás Európában

Délután sem ébredtek fel egész napos szunyókálásukból az európai tőzsdék, a részvényindexek ugyanis zárás előtt is pénteki záróértékük körül mocorognak. A német DAX kissé lejjebb került ötéves csúcsáról, a londoni FTSE viszont kissé feljebb kapaszkodott a négy és féléve nem látott magasságokból.

A benchmarkok közül messze kiemelkedik az olasz FTSE/MIB, melyet többek között az előnyéből kissé vesztő Monte dei Paschi di Siena 2,7 százalékos emelkedése húz feljebb. A vállalat részvényei délelőtt nagyobb szárnyalást mutattak, ami annak köszönhető, hogy az olasz kormány jóváhagyta a banknak folyósítandó 3,9 milliárd eurós állami segélyt. A bank azért került bajba, mert 1 milliárd eurós veszteséget szenvedett el derivatív pozíciókon. A pénzintézet sikeres tőkeemelést hajtott végre, ami feltétele volt a segélycsomagnak.

A FTSE/MIB-t ma még az olasz kötvényaukció is segíti, mivel Olaszország a tervezett mennyiség maximuma körül, 6,6 milliárd euró értékben bocsátott ki állampapírokat.

Forrás: [origo]

A Volvo papírjai 1 százalékos erősödéssel reagáltak arra, hogy az autógyártó erőteljesen növelni tudja majd jelenlétét a világ legnagyobb nehézgépjárműpiacának számító Kínában a Dongfeng Motorral létrehozott kapcsolt vállalkozásának segítségével.

Korrigálni kezdett az Apple

Felemás makroadatokat tettek ma közzé az Egyesült Államokban, a tartós cikkek rendelésállománya a várt 2 százalék helyett 4,6 százalékkal bővült éves alapon decemberben Ezzel szemben viszont a függőben lévő lakásértékesítések éves alakulása csalódást okozott, csupán 4,9 százalékos növekedést mutatott, amivel messze elmaradt a várt 12,5 százalékos emelkedéstől.

Ezek következtében kisebb gyengülésnek indultak az amerikai tőzsdék, melyek az elmúlt hét ragyogó teljesítményét is korrigálni kezdték. Az S&P 500 eddig 0,3 százalékkal került lejjebb, amivel újra a lélektani 1500 pontos szint alatt tanyázik. Rajta kívül a Dow Jones 0,1 százalékos mínuszt, a Nasdaq pedig 0,1 százalékos pluszt szedett eddig össze.

A vételi kedvet úgy néz ki nem tudja meghozni a Fitch mai bejelentése, mely szerint az adósságplafont három hónapos felfüggesztése eltűntette Amerika "AAA" minősítését fenyegető rövid távú kockázatot.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül csupán a technológiai papírok képesek erősödni, melyeket leginkább az Appe 2,5 százalékos drágulása segíti. Az óriáscég kissé korrigálni kezdte az elmúlt napok mélyrepülését, amit a vártnál gyengébb gyorsjelentése miatt mutathatott be.

A Goldman Sachs 0,3 százalékot veszített értékéből, amivel a pénzügyi szektor jobban teljesítő tagjai közé tartozik. Ezt az is segítheti, hogy a vállalat 1 milliárd dollárért kíván megszabadulni a legnagyobb kínai bankban, az Industrial & Commercial Bank of China-ban lévő részesedésétől.

Forrás: [origo]

A Caterpillar 1,6 százalékot erősödött a várt alatti, mégis jó gyorsjelentése után. A "hernyótalpas" cég a várakozások alatti egy részvényre jutó profitot tett közzé a vártnak szinte hajszálpontosan megfelelő árbevétel mellett.

A nyersanyagok piacán nem mutatnak nagyobb elmozdulást az árfolyamok, a WTI olaj 0,1 százalékos erősödés után 96 dollár körül mocorog, az arany pedig 1658 dollár környékén tanyázik.