Vágólapra másolva!
Felemásan teljesítenek ma Ázsiában a részvényindexek, ahol a japán Nikkei korrigálni kezdett 32 hónapos csúcsáról, miután már a 11 ezer pontos szint fölé is benézett. Kiemelkedik viszont a kínai Shanghai Composite, mely megugrásával újra fél éves csúcsa felé indult el. Amerikában több hónapja nem látott magasságokban várják a mai nyitást a benchmarkok, az S&P elmúlt heti ragyogó teljesítménye után először tudott 1500 pont fölött zárni, és a Dow Jones is ötéves csúcsa körül készül nyitni. A héten viszont továbbra is izgalmas napok elé nézhetnek a befektetők, ugyanis a folytatódó gyorsjelentési szezon mellett számos makroadat is megmozgathatja a tőzsdéket. Európában inkább az amerikai börzék jó teljesítménye lehet kedvezőbb hatással a piacokra, a határidős indexek alapján 0,1-0,4 százalékos pluszban indulhat a nap.
Vágólapra másolva!

Kéthónapos mélypontján a Kospi

Vegyesen teljesítenek ma az ázsiai részvényindexek, a lemaradók táborát a japán Nikkei vezeti közel 1 százalékos mínuszával. A japán benchmark korrigálni kezdhetett, miután benézett a 11 ezer pontos szint fölé is, ami 32 hónapos csúcsnak felel meg.

A dél-koreai Kospi 2 hónapos mélypontján fejezte be a kereskedést, melyben azok a félelmek játszhattak szerepet, hogy a technológiai túlsúlyos benchmarkban szereplő technológiai cégek gyengébb gyorsjelentéseket fognak közzétenni az Apple pocsék múlt heti eredményei után.

Ezzel szemben a kínai Shanghai Composite kiemelkedik társai közül 2 százalékos erősödésével, amivel az index újabb hat hónapos csúcsa felé indult el.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

1500 pont fölött az S&P 500

Az amerikai börzéken jú hangulat uralkodott az elmúlt héten, a részvényindexek egyre nagyobb magasságokba kúsztak fel, és 2004 novembere óta nem produkáltak olyan hosszú nyerőszériát, mint az elmúlt napokban. Az erősödéseket eddig a vártnál jobban alakuló gyorsjelentési szezon - az Apple számait leszámítva - is segítheti, így az S&P 500 pénteki emelkedését követően 2007 után először tudott a lélektani 1500 pontos szint fölött zárni. Hozzá hasonlóan a Dow Jones is ötéves csúcsa körül várja a mai nyitást.

S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A kérdés, hogy a piacok lendülete kitart-e ezen a héten is, ugyanis mozgalmas napok elé nézhetnek a befektetők, melyek közül néhány tényező elronthatja a hangulatot. Az USA ugyanis nemsokára eléri a 16 400 milliárd dolláros adósságplafont, ami technikai csődöt jelentene, ha a múlt héten három hónapra nem függesztették volna fel az adósságlimitet. A kérdés megoldása ugyanakkor nem tologatható sokáig, és tartós megoldást kéne rá találni az érintetteknek.

Ezen túl ma a függőben lévő lakásértékesítések, valamint a tartós fogyasztási cikkek decemberi alakulását teszik közzé délután, amire érdemes lesz figyelniük a piaci szereplőknek.

Továbbá a gyorsjelentési szezon is folytatódni fog, ma 9 S&P komponens teszi közzé számait. Piacnyitás előtt a Caterpillar (NYSE) és a Biogen (Nasdaq) számai lehetnek érdekesek, míg piaczárás után a Yahoo!(Nasdaq) negyedéves beszámolójára szegeződhet a figyelem.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Pénteken az S&P 500 szektorai közül az összes emelkedni tudott, a legjobban a ciklikus fogyasztási cikkeket gyxártó papírok teljesítettek a Procter&Gamble vezetésével. A cég részvényei ugyanis 4 százalékot drágultak, miután a társaság kedvező gyorsjelentést tett közzé. A vállalat eredményei a főbb sorokon erősebbek lettek a piaci konszenzusnál, ráadásul a menedzsment szerint nagyobb lehet az idei évi egy részvényre jutó profit, mint azt korábban gondolták volna.

A technológiai szektort viszont az Apple pocsék teljesítménye húzta le, a részvények 2,4 százalékos zuhanás után egy éves mélyponton fejezték be a kereskedést. A cég számára további rossz hír lehet, hogy elvesztették első helyüket a legnagyobb piaci kapitalizációjú vállalatok rangsorában, mivel a korábbi éllovas Exxon Mobil visszavette tőle a vezetést.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

További vállalati hír, hogy 9 milliárd dollárt ér a Twitter a BlackRock alapkezelő részesedésvásárlása szerint, ami 10 százalékkal nagyobb, mint 2011 őszén volt. A társaság 1 százaléknál kisebb pakkot birtokol majd a cégben, a Twitter alkalmazottaitól vesz részvényeket a vállalat 80 millió dollár értékben.