Minden tizedik építőipari cég bedőlhet

Vágólapra másolva!
Az Opten kimutatása szerint 2012-ben 4000 új cég jött létre és 5268 szűnt meg az építőiparban. Ha az utolsó negyedév trendje folytatódik, minden tizedik cég csődbe mehet idén.
Vágólapra másolva!

Egy év alatt megszűnhet az építőipari cégek 10 százaléka az Opten céginformációs szolgáltató előrejelzése szerint. Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény szerint soha nem látott ütemben szűntek meg az építőipari vállalkozások 2012 utolsó negyedévében: egyetlen negyedév alatt 1677 építőipari cég megszűnését tették közzé a cégbíróságok, az ágazat cégeinek 2,3 százaléka zárt be három hónap alatt. (Olvassa el az építőipar válságáról szóló riportunkat!)

Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója a közleményben kiemelte: ha a tendencia fennmarad, egy év alatt a cégek 10 százaléka adja vissza működési engedélyét.

Tavaly az első negyedévben - a cégtörvény márciusi szigorítása miatt - 1900 új céget alapítottak az ágazatban, azóta negyedévenként 700-800 új céget jegyeznek be a cégbíróságok. 2012 egészében így összesen alig több mint 4000 új cég jött létre, és 5268 szűnt meg az ágazatban, miközben 2011-ben még 6000 vállalkozást alapítottak, és 4800 lépett ki ilyen-olyan formában a piacról.

Az ágazatban 2012 utolsó negyedévben 782 felszámolást és 536 végelszámolást tettek közzé a cégbíróságok. Mindkét szám lényegesen alacsonyabb az egy évvel korábbi értéknél. "Ez a jelenség egyértelműen a cégtörvény változásának és nem a lánctartozások csökkenésének eredménye" - idézi a közlemény az Opten ügyvezető igazgatóját.

Az építőiparban egyedül a tervezőcégeket kerüli el a tömeges bezárás, a fluktuáció az ő körükben az építőipari számoknak a töredéke: a tervezőcégek kevesebb mint 2 százaléka került csőd- vagy felszámolási eljárás alá 2012-ben, és az alapított és megszűnt társaságok száma is közel azonos. Ez az alacsony ráta kiemelkedően jó eredmény az összes ágazatot vizsgálva, de még a szellemi tevékenységet gyakorló szektorok között is a legjobbak közé tartozik - mutat rá az Opten a közleményben.