Nagyra törő terveket dédelget a Volvo

2013.01.28. 14:41

Piacvezető szerepre tör a Volvo a kínai Dongfeng Motorral létrehozott kapcsolt vállalkozásának segítségével, amivel a svéd kamiongyártó a remények szerint erőteljesen növelni tudja majd értékesítéseinek számát. Kína ugyanis a világ legnagyobb nehéztehergépjármű-piacának számít, ahol a Volvo a társulással meg tudja erősíteni jelenlétét. A bejelentésekre az európai vállalat részvényei 1 százalékos plusszal, a kínai cég papírjai pedig majdnem 3,5 százalékos ugrással reagáltak.

A világ egyik meghatározó kamiongyártójának számító Volvo a kínai kamiongyártó Dongfeng Motorral hozott létre egy kapcsolt vállalkozást a szombati bejelentések szerint. A közös tulajdonú vállalatban a svéd cég 45 százalékos részesedéssel rendelkezik, melynek értéke 900 millió dollárra rúg. A maradék 55 százalékot a kínai vállalat fogja birtokolni, és a 7 igazgató közül négyet ők fognak delegálni. A közös vállalat a Dongfeng éves kamiongyártásának 80 százalékát teheti ki.

A Volvonál nagy reményeket fűznek a közös társasághoz, amivel a svéd vállalat erőteljesen növelni tudja majd nehéztehergépjármű értékesítését, és a várakozások szerint átveszi a Daimlertől az első helyet a legnagyobb kamiongyártók rangsorában. Kína a világ legnagyobb kamionpiacának számít, az országban 636 ezer ilyen jellegű járművet értékesítettek tavaly, amiből a piacvezető Dongfeng Motor 16 százalékos szeletet hasított ki. 

Az ügylettel sikerült az utolsó fehér foltot is eltűntetni a Volvo térképéről, mivel Olof Persson vezérigazgató szerint erőteljesen növelni tudják majd jelenlétüket Kínában. Persson úgy véli, a közös társaságnak kiemelt szerepe lesz a Volvo nagyratörő terveinek elérésében, az autógyár ugyanis jelentősen megemelte az idei évre vonatkozó profitvárakozásait az év végén. A Volvo számára nem ismeretlen a kínai kapcsolat, hiszen a cég személyautó-gyártása már kínai kézben van, a svéd Volvo már csak tehergépjárművek gyártásával foglalkozik.

A szövetség a Dongfeng Motorra is pozitív hatással lesz, mivel növelhetik exportjukat az olyan kulcsfontosságú területekre, mint Ázsia vagy Afrika. Ezzel pedig kompenzálni tudják majd az európai és amerikai piac visszaesése miatti veszteségeiket.  A hírre kedvezően reagáltak a részvények, a Volvo papírjai 1 százalékot tudtak drágulni Stockholmban, a Dongfeng Motor pedig 3,6 százalékot erősödött Hongkongban.

Volvo árfolyama (Stockholm)

Forrás: [origo]