Nem tud bepörögni Európa

2013.01.28. 12:08

Továbbra is egy helyben, kisebb pluszban mocorognak az európai piacok, mivel egyelőre nincs olyan indikáció, ami feljebb segítené a részvényindexeket csúcsaikról. A német DAX változatlanul ötéve, a londoni FTSE pedig négy és féléve nem látott magasságokban tanyázik. Olaszország egyik legrégibb bankja, a Monte dei Paschi di Siena részvényei viszont nagyot ugrottak, miután a kormány jóváhagyta a vállalatnak folyósítandó 3,9 milliárd eurós segélycsomagot. 

Itthon a BUX Európához hasonlóan nem mutat nagyobb elmozdulást, kisebb mínuszban mozog leginkább a MOL és a Richter esésének következtében. A PannErgy viszont emelkedésnek indult, miután a KBC Securities vételre minősítette fel a társaság papírjait.

Amerikában sincsenek nagy mozgások, a határidős indexek alapján enyhe pluszban indulhat a nap, bár a függőben lévő lakásértékesítések, valamint a tartós fogyasztási cikkek decemberi alakulásának közzététele, valamint a mai gyorsjelentések megmozgathatják a tőzsdéket.

Nekiindult a PannErgy a felminősítés hírére

Enyhe mínuszban mocorog délben a magyar részvényindex, amivel régiós társai középmezőnyében helyezkedik el teljesítményével. A cseh PX indexet viszont a New World Resources bányacég 3,7 százalékos zuhanása húzza lejjebb, miután a vállalat közölte a negyedik negyedévben általa realizált szénárak alakulását. Ezek szerint a piac továbbra is nyomás alatt áll, hiszen a vállalat az árak csökkenésével volt kénytelen szembenézni, ráadásul a folyamatban levő negyedév kilátásai sem túl kecsegtetők.

Forrás: [origo]

A BUX-ot továbbra is a MOL esése tartja a negatív tartományban, az olajpapír 0,9 százalékos mínuszban forog. Az OTP és az Egis viszont jól teljesít, 0,4 százalékos pluszaikkal vezetik a főbb papírok rangsorát. A Magyar Telekom nem mutat elmozdulást, míg a Richter fél százalékot zuhant.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star továbbra is remekül mozog, 14,4 százalékos pluszban tanyázik, amivel egyre távolodik nemrég ütött történelmi mélypontjától.

A PannErgy viszont erősödésnek indult, miután a KBC Securities elemzője vételre minősítette fel a társaság papírjait. A részvények múlt héten 2006 óta nem látott mélypontjukra kerültek, amiben leginkább az egyik nagytulajdonos határidős kontraktusainak zárása játszotta a főszerepet. Az árfolyam 5,3 százalékkal került feljebb.

A forint kisebb erősödésen ment keresztül délelőtt, és a 297-es szint alá is benézett az euróval szembeni kurzusa. Egyelőre viszont nem tudott ott megragadni, délben 297,2 körül mocorog az árfolyam. Egy dollárért 221 forintot, egy svájci frankért pedig 238,8 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Megkapja a segélyt, száguld az olasz bank

Óvatos pluszban mocorognak délben az európai tőzsdék, amivel egyelőre kisebb pihenőt tartanak múlt heti jobb teljesítményük után. A német DAX továbbra is ötéves csúcsán, a londoni FTSE pedig négy és féléves csúcsán mocorog, és egyelőre nem érkezett olyan kedvező fejlemény, ami tovább segítette volna az indexeket felfelé.

Szerencsére nem okozott komolyabb hangulatromlást Ciprus adósbesorolásának leminősítése. A Fitch ugyanis két fokozattal visszavágva, "B" kategóriába sorolta vissza a déli országot, mivel a hitelminősítő úgy véli, a korábbi számításaikat meghaladhatja a bankszektor feltőkésítésének a költsége, mely akár 10 milliárd eurót is kitehet.

A benchmarkok sorát az olasz FTSE/MIB vezeti, melyet a Monte dei Paschi di Siena 11,3 százalékos repülése húz feljebb. A vállalat részvényeinek szárnyalása annak köszönhető, hogy az olasz kormány jóváhagyta a banknak folyósítandó 3,9 milliárd eurós állami segélyt. A bank azért került bajba, mert 1 milliárd eurós veszteséget szenvedett el derivatív pozíciókon. A pénzintézet sikeres tőkeemelést hajtott végre, ami feltétele volt a segélycsomagnak.

A FTSE/MIB-t ma még az olasz kötvényaukció is megmozgathaja, mivel Olaszország 3-3,5 milliárd euró értékben kíván eladni állampapírokat, ami kiváló jelzést fog adni arról, hogy a befektetők miként vélekednek az országról a jövő hónapban esedékes miniszterelnök választás előtt.

Forrás: [origo]

A Volvo papírjai 1 százalékos erősödéssel reagáltak arra, hogy az autógyártó erőteljesen növelni tudja majd jelenlétét a világ legnagyobb nehézgépjárműpiacának számító Kínában a Dongfeng Motorral létrehozott kapcsolt vállalkozásának segítségével.

A Ryanair papírjai viszont nem tudnak megindulni, annak ellenére, hogy a légitársaság a korábbi 490-520 millió euróról 540 millió euróra emelte idei profitvárakozásait. A részvények 2 százalékot vesztettek értékükből.

A további menetelésre még várni kell Amerikában

Amerikában sem lehet nagyobb mozgásokra felkészülni nyitás után a határidős indexek alapján, a Dow Jones, az S&P 500 és a Nasdaq futures is csupán enyhe pluszban mocorog. Ezzel úgy néz ki, az S&P 500 és a Dow Jones egyelőre nem tud feljebb kerülni ötéves csúcsáról, az előbbi a remek múlt heti teljesítmények után a lélektani 1500-as szint fölött várja a nyitást. A mai makroadatok viszont megmozgathatják majd a tőzsdéket, ugyanis a függőben lévő lakásértékesítések, valamint a tartós fogyasztási cikkek decemberi alakulását is közzéteszik délután.

Ezen túl 9 S&P 500 komponens számaival folytatódik a gyorsjelentési szezon, Piacnyitás előtt a Caterpillar (NYSE) és a Biogen (Nasdaq) számai lehetnek érdekesek, míg piaczárás után a Yahoo!(Nasdaq) negyedéves beszámolójára szegeződhet a figyelem.