Jöhetnek a tőzsdei aranyévek Buffett szerint?

Vágólapra másolva!
A Warren Buffett nevével fémjelzett Berkshire Hathaway is gondolkozott tavaly év végén az NYSE Euronext tőzsde felvásárlásán, melynek részvényei a nevéhez méltóan a New York-i piacon forognak. Végül az Intercontinental Exchange tett a vállalatra 8,2 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatot, de az omahai bölcs érdeklődése a tőzsde iránt mindenképpen elgondolkoztató. Talán már ő is arra számít, hogy a ciklus alját elérte a forgalom visszaesése, és újra felpörög az adásvétel a piacokon?
Vágólapra másolva!

8,2 milliárd dollárt nem ért meg a NYSE Buffettnak

A legfrissebb információk szerint tavaly év végén a Berkshire Hathaway, a legendás befektető Warren Buffett cége is tett ajánlatot az NYSE Euronext papírjaira, de az összeg elmaradt az Intercontinental Exchange 8,2 milliárd dolláros rekord méretű ajánlatától, amelyet végül elfogadásra érdemesnek minősített a NYSE menedzsmentje. Akármi is volt a pontos ok, maga a tény, hogy a legendás értékalapú befektető, Warren Buffett tőzsdecéget vett volna, nagyon beszédes, arra utal, hogy az "omahai bölcs" erősen alulértékeltnek látta a NYSE-t az üzleti kilátásokhoz képest.

De nemcsak a Berkshire Hathaway, hanem a chicagói tőzsdét is üzemeltető CME Group is azon törte a fejét, hogy bekebelezni az NYSE Euronext egy részét, a londoni származékos piacot. A tőzsde iránt megélénkülő kereslet akár azt is jelezheti, hogy több vállalat számít a tőzsdei forgalmak megélénkülésére, hiszen egy tőzsdét üzemeltető vállalat egyik legfontosabb bevétele a forgalomarányos díjakból származik.

Warren Buffett

1930-ban Omahában született Warren Edward Buffett néven. Az apja brókerként és kongresszusi képviselőként dolgozott és már 11 éves korában részvényeket vásárolt az apja cégénél. 19 évesen kapott bachelor diplomát Nebraska-Lincoln Egyetemen, később pedig a Columbia Business Schoolon folytatta tanulmányait.

Warren Buffett a világ egyik leggazdagabb embere, aki a klasszikus értékalapú befektetések híve, befektetéseit sok esetben akár 5-10 vagy akár 20 évig is megtartja. A neve összeforrt a Berkshire Hathaway nevű holding céggel, melynek rengeteg érdekeltsége van különböző iparágakban. Warren Buffett 1962-ben vette át a cég irányítását, amikor még 18 millió dollár volt a cég piaci értéke és a textiliparban tevékenykedett. A társaság később profilt váltott, a fő tevékenysége a biztosítás, az Egyesült Államokban elsődleges biztosítóként, míg világszinten viszontbiztosítóként működik a Berkshire. Ezen kívül a cég portfóliójába tartozik még vasúttársaság, a Procter & Gamble, a Visa, a Johnson & Johnson, a Kraft Foods, a GE, az IBM, a Wells Fargo vagy éppen a Coca Cola.



Az NYSE Euronext és az Intercontinental Exchange jelenleg a szabályozó hatóságok engedélyére várnak, hogy létrejöhessen a két cég összeolvadása. Mint ismeretes egy évvel korábban az Európai Bizottság meghiúsította az NYSE Euronext és a Deutsche Börse gigászi fúzióját, mivel a Joaquín Almunia szerint egy közel monopólium jellegű tőzsde jött volna létre (a világ legnagyobb tőzsdetársasága született volna a két cég összeolvadásával).

Az Intercontinental Exchange az ügylet után a Euronext (Párizs, Amszterdam, Lisszabon, Brüsszel) piacokat magába ölelő egységet tőzsdére vinné, melynek értéke 1,5-2 milliárd dollár lehet az elemzők szerint.

Zsugorodó forgalomtól szenvednek a tőzsdék

A gazdasági válság miatt a tőzsdéken egyre kisebb a forgalom, mely mind a piacokat üzemeltető vállalatok, mind a brókercégek szempontjából sajnálatos. Mielőtt azonban megkongatnánk a vészharangot a részvénypiacok felett a csökkenő forgalmat látva, fontos kiemelni, hogy az befektetői aktivitás visszaesése a válságok velejárója, főként ha egy túlhitelezésből kiinduló krízisről beszélünk. A hitelek leépítése felszívta a mozgósítható tőke jelentős részét, a kockázatkerülés pedig biztonságos menedékek felé terelte a meghatározó szereplőket.

Ezeket figyelembe véve egyáltalán nem meglepő, hogy a tőzsdei forgalom zsugorodik. Az európai és az amerikai tőzsdéken is hasonló folyamattal szembesülhetnek a piaci szereplők. A 2008-2009-es szintekről 30-40 százalékot zsugorodott a világ egyik legforgalmasabb piacának számító New York-i tőzsdén a forgalom, legutóbb négy éve volt ennyire alacsony a havi volumen.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Európai részvénypiacokat tekintve (Amszterdam, Párizs, Brüsszel, Lisszabon) is hasonló folyamatok figyelhetők meg, bár a zsugorodás üteme csak 2012 második felében gyorsul be igazán. Decemberben a forgalom az elmúlt öt év legalacsonyabbja volt.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Mivel a Budapesti Értéktőzsdéhez ülünk a legközelebb, így itt a legkönnyebb észrevenni az aktivitás háttérbe szorulását, de mint azt láttuk, ez nem egyedüli magyar vagy régiós specialitás. Míg 2007-ben még bőven 600 milliárd forintnyi forgalom bonyolódott le a BÉT-en, addig 2012 végére ez a szám 200 milliárd forint körül ingadozott. A 6 havi mozgóátlagból is látható a drasztikus visszaesés.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Miért tetszhet Buffettnak az NYSE Euronext?

Warren Buffett klasszikusan hosszú távú értékalapú befektetőként néz a vállalatokra. A rövid távú kilengések nem zavarják, akár évekig is ül egy veszteséges pozícióba, mivel sok esetben 5-10 esetleg 20 évig tart egy pozíciót. Buffett általában akkor szokott vásárolni adott cég részvényeiből, ha úgy ítéli meg, az üzlet mélyponton jár, és jó esély van a fordulatra, mely előbb-utóbb be is következhet.

Az Intercontinental Exchange tavaly novemberi felvásárlási ajánlata után megvizsgáltuk a tőzsdék értékeltségét. Az ábrából látható, hogy 20 százalék fölötti EPS növekedésre számít a piac, ráadásul a P/E mutató az egyik legalacsonyabb volt az NYSE Euronext esetében. Az egy részvényre jutó profit várt bővülése ugyanakkor lényegesen nagyobb a részvény esetében, mint a szektortársaknál.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A részvény alacsony értékeltségével minden bizonnyal a Berkshire Hathawaynek is feltűnhetett, de Buffett befektetői attitűdjéhez az is hozzátartozik, hogy a szektor fellendülésére kell számítania ahhoz, hogy tényleg akcióba lendüljön. Vélhetően azért gondolkozott felvásárlási ajánlaton a Berkshire Hathaway, mivel hisz a piaci forgalom élénkülésében, és az aktuális környezetnél fényesebb jövőt jósol a részvénypiacok számára.

Emlékezetes, hogy 2009 novemberében Warren Buffett cége több mint 26 milliárd dollárt adott a Burlington Northern Santa Fe vasúti társaságért, mivel komoly növekedést látott a szállítmányozásban. Helyesen ismerhette fel Buffett, hogy Észak-Dakotában a palaolaj és a palagáz forradalom révén megugrik az olajkitermelés. A vasúti cég pedig a legfrissebb, 2013-as évre vonatkozó beruházási tervében épp az olajszállításra akar fókuszálni, év végére pedig naponta 700 ezer hordó olajat szeretnének a finomítókhoz eljuttatni. A vállalat pedig a szénszállításból kieső bevételét ezzel pótolhatná.

Mivel a vasúti cég papírjait kivezették a tőzsdéről, ezáltal célszerű megnézni, miként teljesített a szállítmányozási szektor. A Dow Transportation heti grafikonjából jól látható, hogy a Burlington Northern Santa Fe megvásárlása jó időben született, hiszen az iparág és az index is éppen fellendülőben volt. A szállítmányozási szektor január elején történelmi csúcsra lendület, ami szintén alátámasztja az omahai bölcs kiváló meglátását.

Dow Transportation index heti grafikon

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Hasonló motiváció húzódhatott meg az NYSE Euronext papírjaira tett ajánlat mögött is. Warren Buffett minden bizonnyal arra számít, hogy a ciklus alján jár a tőzsdei forgalom és előbb-utóbb ismét felfutás látható majd. Az ügylet persze nem jött létre, könnyen lehet, hogy az guru a magas ajánlati ár mellett már nem látta igazán megtérülőnek a befektetési lehetőséget. Az sem kizárt, hogy ha tényleg jónak ítéli a szektor kilátásait, akkor más, kisebb tőzsde körül is feltűnhet majd a Berkshire Hathaway.