Vágólapra másolva!
Kellemetlen meglepetést okozott ma az amerikai GDP adat, mely a világ legnagyobb gazdaságának 0,1 százalékos visszaeséséről árulkodott a negyedik negyedévben az előzetes olvasat szerint. A hangulaton a vártnál jobb ADP foglalkoztatottsági adat nem tudott segíteni, ennek következtében gyengülni kezdtek az európai és az amerikai tőzsdék, és az indexek kissé lejjebb kerültek több éves csúcsaikról. A tengerentúli piacokon viszont nincs nagyobb pánik, csupán kisebb mínuszokat lehet látni. A befektetők ugyanis izgalommal telve várhatják a Fed ma véget érő kétnapos ülése utáni tájékoztatót, ahol a gyenge GDP adat miatt arra számítanak, hogy az amerikai jegybank továbbra is nyitva hagyja a pénzcsapokat.Itthon a BUX Európával együtt szintén gyengülni kezdett, és 0,6 százalékos mínuszban fejezte be a napot. Ebben leginkább az OTP esése játszott szerepet, mely kétnapos mélypontján zárt. A forint viszont nagyobb erősödésen megy keresztül, miután az Orbán-Barroso találkozó sikeresen lezárult, és semmi aggasztó hír nem látott napvilágot a tárgyalások felől.
Vágólapra másolva!

Két napos mélypontján az OTP

Véget ért Orbán Viktor és José Manuel Barroso megbeszélése, melyen a felek többek között a túlzottdeficit-eljárásról és a magyar költségvetésről tárgyaltak. Fontosabb kijelentés nem hangzott el, a tárgyalások jó hangulatban teltek, és lényegében minden fontos kérdést meg tudtak vitatni a felek. Ezek következtében a hírek nem okoztak nagyobb mozgásokat a hazai részvénypiacon.

A pocsék amerikai GDP-adat viszont annál is inkább, melynek hatására a kezdeti pluszok után a BUX is esni kezdett, és 0,6 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.

Forrás: [origo]

A magyar részvényindexet leginkább az OTP 1,2 százalékos, valamint a MOL 0,5 százalékos esése húzta lejjebb. A bankpapír ezzel két napos mélypontján zárt. Az olajtársaság részvényeit pedig az sem segítette, hogy a korábbi 19100 forintról 18000 forintra vágták vissza célárukat a KBC Securities elemzői. Ezzel párhuzamosan viszont a Barclays szakértői megerősítették 22 500 forintos célárukat és egyenlő súlyozású ajánlásokat.

A többi főbb papír közül a Magyar Telekom és a Richter tegnapi záróértékén fejezte be a kereskedést, míg az Egis 0,5 százalékos pluszt szedett össze.

Forrás: [origo]

Ma ide-oda rángatják a forintot a brüsszeli események hírére, korábban Orbán Viktor IMF-hitellel kapcsolatos nyilatkozataira kezdett gyengülni a magyar fizetőeszköz, melyet a miniszterelnök Barroso-val folytatott megbeszéléseinek lezárása kezdett erősíteni. Így a forint euróval szembeni kurzusa 295,3 körül, a dolláré 217,1 körül, a svájci franké pedig 238 alatt mozognak.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Nem bír talpraállni a Saipem

A gyenge amerikai GDP-adat hatására lefelé vették az irányt az európai részvényindexek, melyek már jelentősebb mínuszokat mutatnak. A német DAX a londoni FTSE-val egyetemben kezd visszatérni ötéves csúcsa környékéről.

Az olasz FTSE/MIB egész nap nagyobb lemaradásban mozgott a Saipem tekintélyes zuhanása miatt. Az olajipari vállalat profitwarningot tett közzé, 6 százalékkal vágta vissza adózás előtti eredményére vonatkozó előrejelzéseit. A cég EBITDA-ja 750 millió euró lehet, emiatt több elemzőház is rontott a részvényekre vonatkozó ajánlásán. A papírok emiatt 35 százalékot vesztettek értékükből.

Az olasz kötvényaukció viszont jól sikerült ma, 2010 októbere óta nem látott alacsony hozamszint alakult ki a 2022-ben lejáró papírok esetében, de ez nem tud ma segíteni az olasz indexen.

Forrás: [origo]

Az E.ON a kezdeti pluszok után elgyengült, már 0,9 százalékot veszített értékéből annak ellenére, hogy 4,3 milliárd eurós egyszeri tételekkel módosított profitot ért el 2012-ben a cég, ami magasabb a 4,15 milliárd eurós várakozásnál.

A Fiat 2,4 százalékot erősödött miután kedvező negyedik negyedéves eredményeket közölt a vállalat mai gyorsjelentésében. A társaság mind bevétel, mind pedig üzemi eredmény terén túlszárnyalta a várakozásokat.

Ugrik az Amazon a gyenge gyorsjelentés ellenére

Váratlanul gyenge amerikai GDP adat látott napvilágot a tengerentúlon, mely szerint a várt 1,1 százalékos bővülés helyett 0,1 százalékos volt az amerikai gazdaság visszaesése a negyedik negyedévben évesített alapon az első olvasat szerint. A foglalkoztatottság viszont 192 ezer fővel bővült az ADP adatai szerint, ami meghaladta a 165 ezer fős növekedésre vonatkozó várakozásokat.

Ez elkedvteleníthette a befektetőket, a tengerentúli börzék ugyanis gyengülni kezdtek. A pánik azonban nem túl nagy, az S&P 500 0,3 százalékos gyengülés után még mindig az 1500 pontos szint felett mozog, és a Dow Jones is csak nem sokkal tanyázik a tegnap ütött bő ötéves csúcsa alatt. A Nasdaq-ot pedig az Amazon szárnyalása segíti, mivel a vállalat részvényei a gyenge gyorsjelentés ellenére 5,5 százalékos pluszban forognak.

A csupán enyhe esések hátterében az állhat, hogy a gyenge GDP adat miatt arra számítanak, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ma véget érő kétnapos ülése után továbbra is nyitva hagyja a pénzcsapokat, tehát fenntartja a laza monetáris politikáját. A Fed ugyanis különböző gazdasági mutatókhoz (infláció, munkanélküliségi ráta) kötötte az eszközvásárlási programok fenntartását, és a gazdaság romlását látva nem valószínű, hogy most "taposna a fékbe".

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül csupán a távközlési és a technológiai papírok képesek enyhe erősödésre, a pénzügyi vállalatok viszont kissé leszakadtak társaiktól. Az utóbbiakat többek között a Wells Fargo 1,1 százalékos, a Bank of America 0,6 százalékos, valamint a Citigroup fél százalékos gyengülése húzza lejjebb.

Forrás: [origo]

A Boeing 1 százalékos pluszban forog a vártnál jobb gyorsjelentése után. A vállalat az elemzői konszenzushoz képest nagyobb egy részvényre jutó profitot ért el, a negyedik negyedéves árbevétel viszont az előzetesen várttal megegyezett. A menedzsment 5-5,2 dolláros EPS-t vár 2013-ban, miközben a piac 5,16 dollárral kalkulál.

A Philips66 negyedik negyedéves eredménye is meglehetősen erős lett többek között a finomítói marzsok kedvező szintje miatt.

Érdekes hír, hogy a Research in Motion a legismertebb termékének, a BlackBerrynek a nevét veszi fel. A cég ma tartja a hivatalos bemutatóját, ahol az új operációs rendszerről, illetve a rá épülő okostelefonokról rántja le a leplet. Az egyik készülék érintőképernyős, a másik viszont hagyományos QWERTY-s lesz. A bejelentéseket nem fogadták jól a befektetők, ugyanis 7 százalék mínuszban forog a részvény.

A nyersanyagok piacán az arany nagyobb erősödésen megy keresztül a gyenge GDP-adat miatti ijedtség, valamint a Fed laza monetáris politikáján valószínűsíthető fenntartása miatt. A nemesfém ugyanis egyfajta biztonságos menedéknek tekinthető. Így a kurzusa 1,2 százalékos emelkedés után már 1680 dollárnál mozog. A WTI nyersolaj nem tudott sokkal feljebb kerülni, változatlanul négyhónapos csúcsa körül, 97,7 dollárnál mocorog.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]