IMF: Fel vannak függesztve a tárgyalások

Vágólapra másolva!
Az IMF-nél szóba sem jött, hogy rugalmas hitelkeretet kapjon Magyarország, a készenléti hitelről szóló tárgyalások pedig jelenleg fel vannak függesztve.
Vágólapra másolva!

A Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között a készenléti megállapodásról (SBA) folytatott tárgyalások fel lettek függesztve - jelentette ki Gerry Rice, az IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója csütörtöki washingtoni sajtótájékoztatóján.

"2012 elején olyan intézkedésekről tárgyaltunk a magyar kormánnyal, amelyeket egy készenléti megállapodás támogatott volna meg, amit a kormány elővigyázatosságiként szándékozott volna kezelni. Amint azt utóbbi hetekben közöltük, ezek a tárgyalások fel lettek függesztve" - jelentette ki Rice, Orbán Viktor miniszterelnöknek az IMF-fel folyatott tárgyalásokra vonatkozó kijelentésére reagálva.

Orbán Viktor szerdán Brüsszelben kijelentette: az IMF nemet mondott a rugalmas hitelkeretre (flexible credit line, FCL) előterjesztett magyar igényre. A kormányfő hangsúlyozta, hogy Magyarország nem kölcsönt akar az IMF-től, mert arra nincs szüksége, hiszen a piacról kívánja finanszírozni magát, az IMF azonban - mondta - mindenképpen kölcsönt akart folyósítani.

Mit kínál az IMF?

Az IMF-nek háromfajta hitele van, amivel a hozzá forduló országoknak segíthet. Az FCL-t csak azok az országok kaphatják, amelyek stabil gazdasági fundamentumokkal, alapokkal rendelkeznek, stabil a költségvetési gazdálkodásuk, és a múltban sem volt gond az állami szigorral, évek óta jó vagy javuló gazdasági adatokkal szolgálnak. Ilyent három országnak tart fenn jelenleg a Valutaalap, a lengyeleknek, a mexikóiaknak és a kolumbiaiaknak. A pénzt nem kell lehívni feltétlenül, arra tartják az országok, hogy ha nagy bajba kerülnének, és elapadna minden piaci forrásuk, akkor meg legyen oldva az állam finanszírozása. Az FCL-t csak azok kaphatják, akikben - a múltbeli teljesítményük és jelenlegi állapotuk alapján - a legjobban megbízik az IMF.

A PCL eggyel szigorúbb hitel. Azok igényelhetik, akik pénzügyileg sebezhetővé váltak, de nem kaphatják meg a legkedvezőbb hitelkonstrukciót, mert nem voltak a "legjobb tanulók" a múltban. Az is kell ehhez, hogy az IMF-ajánlások átültetésében, vagyis a Valutaalap tanácsainak megfogadásában, az IMF-fel közösen kialakított program végrehajtásában az ország korábban élen járt. A magyar kormány azonban 2010 nyarán, az előző (2008-as) hitelmegállapodást idő előtt felmondta, ezért a PCL sem jöhetett szóba most.

A harmadik, a készenléti (SBA) vagy elővigyázatossági készenléti (P-SBA) hitelkeret. Ez jelenti a legszorosabb felügyeletet. Itt negyedévente a hitelt felvevő országban vizitál az IMF delegációja, a negyedéves vállalások teljesítését ellenőrzik, és csak addig tartja a pénzt az IMF, amíg a negyedéves vállalásokat nem rúgja fel az adott ország.