Esik a Shell, gyenge lett a gyorsjelentés

Vágólapra másolva!
1 százalékot meghaladó eséssel kezdte meg a napot Európa legnagyobb olajcége, a Royal Dutch Shell. A társaság negatív meglepetést okozott a gyorsjelentésével, mivel az újrabeszerzési árakkal módosított profit jelentősen elmaradt az elemzői konszenzustól.
Vágólapra másolva!

Ugyan az előző év azonos időszakához képest magasabb árbevételt, magasabb újrabeszerzési árakkal számított profitot és a magasabb egy részvényre jutó profitot ért el Európa legnagyobb olajipari cége, a Royal Dutch Shell.

Az olajmamut ugyanakkor a fontosabb sorokon nem tudta túlszárnyalni az elemzők által felállított mércét.

Forrás: [origo]

A negyedévre pozitív hatással voltak a finomítói árrések, a cég a 2011 negyedik negyedéves 9,08 dolláros marzs után 13,17 dolláros marzsot realizált hordónként. A legnagyobb finomítók között helyet foglaló Phillips 66 és a Valero is a kiugró finomítói marzsok miatt tudott nagyon jó negyedévet zárni.

A vállalat 2012-ben 29,8 milliárd dollárt költött beruházásokra, melyet 2013-ban nagyjából tíz százalékkal 33 milliárd dollárra akarnak növelni. Idén mintegy 4 milliárd dollárt fordít a Shell a nigériai, a kazahsztáni, az iraki és a sarkköri projektjeire.

A 2012-ben elért napi 3,3 millió hordós kőolajegyenértékes kitermelést 4 millió hordóra szeretné a Shell növelni a következő 4-5 év során.

Forrás: [origo]

A társaság 43 centes osztalékot fizet jelenleg, de a várakozások szerint a negyedév végén 45 centre emelhetik a kifizetést.

A gázban látja a jövőt a cég

A Shell történetében először fordult elő, hogy több földgázt értékesített, mint olajat. A társaság üzletmenetében kiugró jelentőséggel bír a földgáz, illetve az ebből előállított cseppfolyós változat, az LNG, melyet főként Ázsiában értékesít a cég.

A héten a Royal Dutch Shell a Kinder Morgan amerikai vállalattal közösön jelentette be, hogy egy céget hoznak létra az amerikai földgáz exportálására. A cseppfolyós földgáz előállítására alkalmas terminál éves kapacitása 2,5 millió tonna lesz a tervek szerint. A hatóságoknak ugyanakkor még meg kell adniuk az engedélyek a nyersanyag külföldre szállításához. Jelenleg csupán egyetlen cég, a Cheniere Energy rendelkezik exportengedéllyel az USA-ban.

A gyorsjelentésre negatívan reagált a részvény, 1 százalékot meghaladó mínuszban mozog a papír.

Royal Dutch Shell árfolyama (London)
Forrás: [origo]