Nem zuhant az utasszám a Malév-csőd után

Vágólapra másolva!
A reptér ugyan bezárta az 1-es terminált és leállított fejlesztéseket, de az utasok száma nem esett nagyot. A gépek viszont kihasználtabbak, így kevesebb a le- és felszállás.
Vágólapra másolva!

A Liszt Ferenc-reptér utasszáma alig 4,7 százalékkal csökkent tavaly. A repülőtér 8 504 020 utast fogadott vagy indított tavaly, miközben a gépmozgások száma több mint 20 százalékkal, a tíz évvel ezelőtti szintre, 87 560-ra csökkent - közölte a Budapest Airport csütörtökön.

A közlemény megfogalmazása szerint jól teljesített a repülőtér, figyelembe véve, hogy a Malév csődjével elvesztette bázis-légitársaságát, és az elhúzódó világgazdasági válság is éreztette a hatását a légi forgalomban.

Lényegesen javult a repülőgépek kihasználtsága, viszont mintegy 23 000-rel csökkent a le- és felszállások száma.

Gyökeresen átalakult a légitársaságok aránya is Budapesten. A diszkontfuvarozók részaránya a 2011-es 26 százalékról tavaly 52 százalékra emelkedett, ennek megfelelően átalakultak az utazási szokások, sőt a magyarországi idegenforgalom jellege is megváltozott.

A Budapest Airport 2012-ben a Malév-csőd miatt kénytelen volt leállítani mintegy 30 millió euró (8,7 milliárd forint) tervezett beruházást, a repülőtéri cég ezzel együtt is túltejesítette a privatizációs szerződésben vállalt fejlesztési kötelezettségeit - állítja a cég. Ezt, közleményük szerint, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. hivatalos levélben is elismerte 2012 decemberének végén, hangsúlyozva, hogy a Budapest Airport a vállalt kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tett.

"A Budapest Airport ennél is többet tehetne a magyar idegenforgalom és különösen Budapest érdekében" - hangsúlyozta Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója a közleményben. Kifejtette: "Hosszú évek óta nem tudunk dűlőre jutni egy repülőtéri szálloda építésének bürokratikus akadályai ügyében, holott ez a költségvetésnek egyetlen forintjába sem kerülne, viszont jól szolgálná a turizmus érdekeit. Bízom benne, hogy az MNV Zrt. új vezetőjével rövidesen át tudjuk vágni ezt a gordiuszi csomót."