Vállvetve erősítették a forintot

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank közleménye és Matolcsy György szavai nyomán eltávolodott az euró a 300 forintos szinttől. Pénteken az Egyesült Államokból érkezik piacbefolyásoló adat.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György gazdasági miniszter aggódhatott a 300-as szintre felkúszó euró/forint árfolyam miatt, mert azt mondta, hogy az MNB nem fog pénzt nyomtatni - ahogy az amerikai Fed teszi - az után sem, hogy márciusban új elnök kerül a jegybank élére.

A forint a hét végére 292-293 körüli árfolyamra erősödött az euróval szemben, amiben Matolcsy György szavai mellett a Magyar Nemzeti Banknak is szerepe volt. A monetáris tanács a kamatvágás után közölte, hogy nem tervezi nem konvencionális jegybanki eszközök bevetését.

Matolcsy szavai és MNB közleménye mintha összehangolt verbális intervenció lenne a forint gyengülésének megfékezésére, hiszen a politikai döntéshozók jó viszonyt ápolhatnak a monetáris tanács külső - a kormány által jelölt - tagjaival. (A belső tagokról eddig is tudható volt, hogy nem hajlanak az ultralaza monetáris politikára.)

Ha eloszlanak a márciusi elnökválasztással kapcsolatos aggodalmak, akkor a forintárfolyam ingadozása is csökkenhet. Az utóbbi hetekben az látszott, hogy a nemzetközi hangulat romlása esetén a forint azonnal gyengült, optimistább piaci környezetben viszont alig tudott erősödni.

Amerika bizakodik, Kína lassul

Ma közli az Egyesült Államok munkaügyi minisztériuma a munkanélküliségi adatokat, amelyek befolyásolhatják a piaci hangulatot. Elemzők szerint 165-170 ezer új munkahely keletkezett januárban a mezőgazdaságon kívül, és a munkanélküliségi ráta 7,7 százalékra csökkenhetett a korábbi 7,8 százalékos szintről.

Az ADP jelentése szerint 192 ezer új munkahelyet teremtett az USA magánszektora, ami 20 ezerrel felülmúlta a közgazdászok várakozását. Ez azt vetíti előre, hogy javult a foglalkoztatottság a tengerentúlon, de olykor megesik, hogy az ADP jelentése nincs összhangban a munkaügyi tárca adataival.

A 7,7-7,8 százalék körüli munkanélküliséget azonban továbbra is magasnak értékeli a Fed, így nem kell tartani attól, hogy leállítaná a gazdaság növekedésének elősegítését célzó programjait.

A kínai gazdaság lassulására utal a beszerzési menedzserindex januári csökkenése. A kínai bmi 50,4 pontra esett, míg elemzők azt várták, hogy 51 pontra emelkedhet. A mutató ugyanakkor továbbra is az 50 pontos érték felett áll, ami a feldolgozóipar bővülését jelzi.