Hogy hatnak a MOL-ra a mai hírek?

Vágólapra másolva!
Azt már eddig is tudtuk, hogy a kormány nem szeretne félúton megállni a rezsicsökkentésekkel, Lázár Jánostól pedig megtudhattuk, hogy mit is jelent ez pontosan a hazai energiaszolgáltatóknak. Másfél év alatt további 30 százalékkal csökken a lakossági áram és gáz ára Magyarországon, ami az ellátásbiztonság fokozódó kockázatai mellett a MOL eredményszámaira is nyomást helyezhet. Mivel azonban a hazai olajcég eredményéből csak kis részt hasítanak ki a hatósági árcsökkentések által érintett szegmensek, annak vélhetően nem lesz érdemi hatása a részvény árfolyamára.
Vágólapra másolva!

Bár a nyáron egyelőre csak a víz- és a csatornadíjak csökkenésére lehet számítani, másfél éven belül az áram és gáz árát is szeretné tovább mérsékelni a kormány. A tőzsdei cégek közül ez a kevésbé likvid Elmű-Émász számára kedvezőtlen hír lehet, de kisebb mértékben a MOL-ra is hatást gyakorolhatnak a kormány törekvései.

Az olajcég a nagynyomású gázvezeték hálózat működtetésén keresztül lehet érintett, bár az FGSZ Zrt. lakossági üzletága csak minimális mértékben járul hozzá a csoport egészének eredményéhez. A 30 százalékos árcsökkentés nagyságrendileg 1,8 százalékkal csökkentené a vállalat EBITDA-ját, melynek kockázatát - az utóbbi időszak kormányzati nyilatkozatai hatására - már tartalmazhatja a jelenlegi árfolyamszint.

Mennyit fizetnek az E.On gázüzletágért?

Orbán Viktor szavai szerint nem irreálisak azok a lapértesülések, melyek szerint 800 millió euró körüli vételárat fizethet az ország az E.On gázüzletágáért. Bár az utóbbi időszakban megjelentek már ennél alacsonyabb vételárra vonatkozó találgatások is, korábban a legtöbb helyről egy 800 millió euró körüli tranzakcióra vonatkoztak az értesülések. Ehhez képest tehát nem jelenthet nagy meglepetést a gázüzletágért fizetett üzlet.

A MOL szempontjából azért lehet érdekes az E.On gázüzletág megvásárlásának árazása, mert egyes piaci spekulációk szerint az állam a MOL földgáztárolós üzletágát is megvásárolná. A mai hírek ilyen tekintetben - persze csak közvetett módon - kedvezőek lehetnek, hiszen az állam ezek szerint nem végtelenül áron történő eszközvásárlásokban gondolkozik.