Olcsó olajban dőzsölt az Exxon

Vágólapra másolva!
Bár az elemzői várakozásokhoz képest eltérő képet festenek a nagy amerikai olajmamutok (az Exxon és a Chevron) gyorsjelentései, egy következtetés biztosan levonható: az olcsóbb amerikai olajnak köszönhetően a nyersanyag feldolgozásán, vagyis az üzemanyagok előállításán elért profit terén nagyot tudtak robbantani a cégek. Bár nem ez számukra az elsődleges profitmozgató (sokkal inkább az olajár mozgásától függő kitermelési tevékenység), ez a helyzet számukra mindenképp versenyelőnyként jelentkezik a világ más részeihez képest.
Vágólapra másolva!

Vaskosan felülteljesítette a világ legértékesebb vállalatának számító Exxon Mobil az elemzői várakozásokat az egy részvényre jutó negyedéves profit terén, a konszenzusban szereplő 2 dollár helyett 2,2 dollárt könyvelhetett el a társaság, elsősorban a kedvező finomítói környezetnek hála. Az árbevétel ugyanakkor valamelyest elmaradt a várakozásoktól.

A nettó profit növekedése mögött az áll, hogy a negyedik negyedévben a viszonylag olcsó nyersanyag révén megnőttek a finomítói marzsok, azaz a nyersolaj és a finomított termékek ára közötti különbség. A finomításból származó profit a várakozásokkal összhangban 46 százalékkal 1,77 milliárd dollárra nőtt, javarészben az egyre növekvő olcsó palaolaj-kínálat révén, ami lejjebb szorította a olajárakat. A negyedév során 6,2 százalékkal csökkent a nyersolaj ára, ez tükröződik a finomítás kedvező eredményében.

A finomításnál sokkal fontosabb divízióban, a kutatás és kitermelés terén a 7,76 milliárd dolláros nettó eredmény 10 százalékkal meghaladta az elemzői várakozásokat, még úgy is, hogy a volumen elmaradt a előrejelzésektől. A társaság napi 4,29 millió hordó olajegyenértékes szénhidrogént hozott felszínre a negyedik negyedévben, ami ugyan erősebb volt, mint egy negyedévvel korábban, de mind az egy évvel korábbi szinttől, mind pedig az elemzők által várt 4,4 millió hordótól elmaradt.

Az Exxon 0,9 százalékos emelkedéssel reagált a nyitás előtti kereskedésben a kedvező gyorsjelentésre.

Exxon Mobil (NYSE)

A Chevron viszont gyengébbet jelentett

Miután az Exxon egy erős negyedik negyedéves eredményszámot tett le az asztalra, a másik nagy amerikai olajcég, a Chevron már a várakozásoktól valamivel elmaradó tényadatokat közölt. A piac által szorosabban követett, tisztított EPS számot érdemes figyelni, mely 2,6 százalékkal maradt csupán el az elemzői prognózisok mediánjától.

A vállalat a bázisidőszakhoz képest mindenesetre nagyon szép profitnövekedést könyvelhet el, melynek oka hasonló ahhoz, amit az Exxon, vagy az eddig már jelentő amerikai olajvállalatok esetében is megfigyelhettünk. A finomítás szegmensben a marzsok nagyot tágultak, köszönhetően a nemkonvencionális forrásokból elérhető relatíve olcsóbb olajnak, és a cégnél a vegyipar is kedvezőbben tudott hozzájárulni az eredményekhez.

A kitermelés tekintetében kedvezett a vállalatnak, hogy a negyedik negyedévben napi szinten már 2,67 millió hordó szénhidrogént hozott felszínre a bázisidőszaki 2,64 millió hordót követően. A kitermelési szint emelkedése alapvetően kedvező megítélés alá esik a piacon, az Exxon például nem volt erre képes a vizsgált időszakban. A realizált szénhidrogénárak csökkenése azonban ezt a kedvez hatást több mint ellensúlyozta, így a szegmensben a profit végül jelentősebb mértékben csökkent.

A társaság vezérigazgatójának szavai szerint idén folytatódnak a beruházási programok, 36,7 milliárd dollárt költ majd el a vállalat kutatásokra, de a gázexport terminál felépítése és a finomítók modernizálása is a tervek között szerepel.

A részvény árfolyama a piacnyitás előtt 0,4 százalékos pluszban tartózkodik.

A Chevron árfolyama (USD)