MOSZ: Méltánytalan a kiskerttulajdonosok büntetése

Vágólapra másolva!
Aránytalan mértékű büntetéssel sújtják a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége szerint azokat a kiskerttulajdonosokat, akik január 31-ig  nem regisztráltatták magukat a földhivatalnál. A bejelentési kötelezettséget egy decemberi törvénymódosítás írta elő, de a MOSZ szerint nem állt kellő idő az érintettek rendelkezésre.
Vágólapra másolva!

Méltatlannak és alkotmányosan is aggályosnak tartja a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ), hogy egy tavaly decemberi törvénymódosítás miatt január 31-ig nemcsak az egy hektár feletti területeken gazdálkodóknak, hanem a kisebb, zártkertekben zöldséget vagy gyümölcsöt termelőknek is nyilvántartásba kell vetetniük magukat, igazolva a földhasználatuk jogcímét. A bejelentést elmulasztókat a módosítás értelmében a föld aranykorona értékének ezerszeresére rúgó büntetéssel sújtja a földhivatal, ami a MOSZ szerint több szempontból is elfogadhatatlan.

Egyrészt a szervezet szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium nem hívta fel az állampolgárok figyelmét a bejelentés jelentőségére, illetve a kötelezettség teljesítésének határidejére, másrészt az átállásra szerinte nem állt kellő idő az érintettek rendelkezésére. A szervezet szerint az Alkotmánybíróság korábban számos esetben minősített a jogbiztonságot sértőnek és ezért alkotmányellenesnek jogszabályokat amiatt, hogy nem adtak kellő felkészülési időt az alkalmazásukhoz az állampolgároknak, illetve a jogalkalmazóknak.

A MOSZ tiltakozik az ellen is, hogy az érintetteknek a törvény szerint 6000 forint igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetniük a bejelentésért, a szervezet szerint ugyanis méltánytalan ugyanakkora összeget fizettetni a kis területeket használókkal, mint amekkorát a földet hivatásszerűen művelőknek kell leróniuk.