Lefagyott a Facebook

Vágólapra másolva!
Kérészéletűnek tűnik a Facebook tegnapi nagy fellángolása, amivel egészen meredek mélységekből sikerült a részvénynek visszakapaszkodnia. A szerdai gyorsjelentés nem lett annyira rossz, mint amilyen negatívan reagált a piac, ami szintén intő jel arra, hogy egyesek túlzott elvárásokkal tekintettek a részvényre, így legalább egy időre befagyhat a november óta több mint 50 százalékos emelkedést hozó nagy rali.
Vágólapra másolva!

Akármilyen látványos feltámadást is mutatott csütörtökön nap közben a Facebook, úgy tűnik, mégsem tud igazán lábra állni a gyorsjelentés utáni megrázkódtatásból, ma 2,5 százalékos esést mutat a részvény. Pedig tegnap látványos mélységekből kapaszkodott fel az árfolyam, és sokan arra számíthattak, folytatódik a nagy menetelés.

A Facebook szerda este közzétett gyorsjelentésére a piac meglepően negatívan reagált, 7 százalékot esett a részvény, amiben talán nem is a gyorsjelentésben szereplő számok, hanem inkább az játszott szerepet, hogy a menedzsment további erőteljes beruházásokat és fejlesztési költéseket vetített előre az előttünk álló negyedévekre. Eközben szó sem esett arról, hogy a nemrégiben bemutatott Graph Search keresőszolgáltatásból mikor és mennyi bevételt remél a vállalat.

Az első elemzői reakciók nem voltak annyira negatívak, mint amit az árfolyam eséséből sejthettünk volna. A tegnap, illetve ma megjelent elemzésekben többnyire fenntartották korábbi ajánlásaikat az elemzők, bár megjelent az óvatos pesszimizmus is. Ezzel együtt továbbra is a vételre buzdító (vagy ennek megfelelő) elemzői ajánlások vannak többségben.

Érdekes módon a negatív árfolyamreakció ellenére az elemzői célárak nem romlottak, sőt, az átlagos célár hajszálnyit megemelkedett. Ezzel együtt nem mutatkozik elképesztő emelkedési potenciál a Facebook előtt, de azért az elemzői célárak alapján "lehet benne" még közel 14 százalék. Ez persze jócskán elmarad az alig negyedévvel ezelőtt látott 45-50 százalékos elméleti emelkedési potenciáltól, amit egyébként szépen teljesített is a részvény.

A gyorsjelentés után írt elemzésünkben mi is arra figyelmeztettünk, hogy rövid távon elfogyhattak a katalizátorok, amik a részvény emelkedését tovább fűtenék. A reakciók és a piaci árazás alapján bizonyos piaci szereplők lényegesen nagyobb növekedést várnak a cégtől, mint amit az aktuális eredmények tükröznek, így hiába mutatkoznak egyre kedvezőbb trendek az üzleti folyamatokban, a Facebook rövid távon nehezen fogja tudni lenyűgözni a piacot.

Facebook (Nasdaq)