Orbán nem sokall 230 milliárdot az E.ON-ért

Vágólapra másolva!
Az előre meghatározott maximum alatti vételárról állapodott meg a kormány az E.ON-nal a német cég gázüzletága ügyében, a sajtóban korábban megjelent 800 millió euró körüli ár "nem irreális" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken.
Vágólapra másolva!

Jóval a kormány által meghatározott maximális vételár alatt vásárolta meg Magyarország az E.ON-csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeit - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A műsorvezetőnek azon felvetésére, hogy a lapok 800 millió euró (234 milliárd forint) körüli vételárról cikkeztek, a kormányfő azt válaszolta: "nem irreális, amit ön mond".

Összesen négy földgáztározóról van szó, és arról a szerződésről, amely az oroszországi gáz importálását szabályozza, vagyis a jövőben Magyarország fog tárgyalni az oroszokkal arról, mennyi gázt hoz be, milyen ütemezésben és mennyiért - mondta Orbán Viktor.

Az E.ON gázüzletágának megszerzése a rezsicsökkentéssel is összefügg, hiszen "minél több eszközünk van - erőművünk, gázvezetékünk, tározónk, nálunk vannak a szerződések -", annál inkább lehetősége van a kormánynak a rezsiköltségek csökkentésére. A kabinet pedig a továbbiakban is csökkenteni fogja a rezsit - jelentette ki. Hozzátette, a kívánt szint legalább az európai átlag.

Túl magas az ár?

Mártha Imre, az MVM korábbi vezérigazgatója nemrég azt nyilatkozta az Indexnek, hogy ha a kormány valóban több mint 800 millió euróért készül megvenni az E.ON gázüzletágát, akkor 500 millió euróval többet fog fizetni annak valós értékénél.

A gázüzletág a megvásárlás után az állami MVM tulajdonába kerül. A Nol.hu csütörtöki értesülése szerint az MVM csütörtöki közgyűlésén a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) arra adott felhatalmazást az állami áramcég vezetőségének, hogy legfeljebb 875 millió euróért megvásárolja az E.ON földgáztároló, illetve -nagykereskedő társaságát.

Büntetőfeljelentést tesz a Jobbik az E.ON gázüzletágának szerinte "magas, korrupcióra gyanút adó" vételára miatt - közölte Volner János, a párt frakcióvezető-helyettese pénteken. Hozzátette, hogy bár a Jobbik egyetért a stratégiai ágazatok visszavételével, nincs magyarázat arra, hogy a kilátásba helyezett vételár miért haladja meg többszörösen a becsült cégértéket. Volner közölte azt is, hogy kezdeményezte az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága rendkívüli ülésének összehívását, a kormánytöbbség azonban ehhez nem járult hozzá.