A csőd szélére jut az Apple? - Kísértetiesek a párhuzamok

Vágólapra másolva!
Elképesztő párhuzamot lehet a világ legnagyobb technológiai cége, az Apple és a magyar alternatív hőszolgáltató E-Star grafikonján felfedezni. A legutóbbi, december 1-jén írt cikkünkben már felhívtuk a kísérteties hasonlóságra az olvasóink figyelmét, most érdemes két hónap elteltével ismét ránézni a grafikonokra. Sokakat biztosan megdöbbentenek majd a mozgások.
Vágólapra másolva!

A technikai elemzők különböző időtávú, kinézetű grafikonokat figyelnek folyamatosan, ellenállásokat, támaszokat, Fibonacci vonalakat, különböző alakzatokat próbálnak felrajzolni a chartokra, és ebből pedig következtetéseket levonni. Ha ezek nem elegek, akkor sokszor nyúlnak különbözű indikátorokhoz a "charisták", hogy megmondják merre mehet adott részvény árfolyama.

A technikai elemzés egyik alapfelvetése az, hogy a történelem ismétli önmagát. Tehát, ami korábban már egyszer megtörtént a tőzsdén, az minden bizonnyal újra bekövetkezhet. Persze nem százszázalékos a megegyezés a folyamatok között, de nagyon komoly párhuzamokat lehet felfedezni.

A külföldi piacokon manapság az egyik legforrób téma az Apple. A társaság január 23-án számolt be előző negyedéves gyorsjelentéséről, ami nem váltott ki felhőtlen örömöt, sőt negatívan reagált a részvény. A mélyrepülés miatt pedig a cég visszacsúszott az Exxon Mobil olajmamut mögé a legnagyobb tőzsdei vállalatok rangsorában a második helyre. Az E-Starral pedig a hazai tőzsdén járatos befektetők minden bizonnyal találkoztak már. A cég árfolyam 12 000 forint fölött is volt, de mostanában 260 forint körül tartózkodik a kurzus annak ellenére, hogy az elmúlt napokban nyakló nélkül emelkedik a 100 forintos szintről.

Számtalan párhuzam látható

Az Apple tavaly még megnézte a 700 dollár körüli magasságot és utána mélyrepülésbe kezdett a részvény. A papír letörte az 50 hetes mozgóátlagot, melyet novemberben vissza is tesztelt, majd tovább folytatta a zuhanást. A részvény a Bollinger szalag alsó szárát erőteljesen elkezdte tolni a déli irány felé. Érdemes észrevenni, hogy a 700 dolláros történelmi csúcs beállítását az indikátorok megkérdőjelezték, divergenciát mutattak, tehát sem az MACD, sem az RSI nem tudott újabb lokális csúcsot elérni.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.



Hasonló diveregenciát lehet felfefedezni az E-Star grafikonján is, hiába ütött történelmi csúcsot a papír, az RSI erre már nem volt képes. A magyar piacon forgó papírnak is sikerült az 50 hetes mozgóátlag letörése után még visszatesztelnie a mozóátlagot, de az esés ugyanúgy folytatódott. Az Apple-lel párhuzamosan az E-Star is elkezdte megtolni lefelé a Bollinger-szalag alsó szárát.

Amennyiben az Apple is hasonló pályát jár majd be, mint az E-Star, akkor nem zárhatjuk ki technikai alapon a 28 dolláros szint elérését sem.

Forrás: [origo]

Természetesen az előbbi fejtegetés tisztán technikai alapú volt. A két vállalatot nem lehet fundamentálisan összehasonlítani, más növekedési lehetőségekkel rendelkeznek, teljesen más piacon, országokban, szegmensben tevékenykednek. Az Apple kilátásairól nemrégiben írtunk egy tartalmasabb elemzést, ami szerint nem ennyire vészes a cég helyzete.