Brit állami bank kap óriásbírságot kamatmanipulációért

Vágólapra másolva!
Tovább gyűrűzik a 2012 nyarán kirobbant nagy-britanniai kamatbotrány: a Barclays után a részben állami tulajdonban álló RBS is hatalmas büntetésre számíthat. A jelek szerint a bankok szerették piszkálni az irányadó kamatlábat.
Vágólapra másolva!

Újabb brit nagybankra vár több százmillió fontos bírság a tavaly kirobbant kamatmanipulációs botrányban játszott szerepe miatt. Vasárnapi londoni értesülések szerint büntetőeljárás is indulhat a felelősök ellen.

Sajtóértesülések szerint valószínűleg szerdán várható annak bejelentése, hogy a Royal Bank of Scotland (RBS) 500 millió font (180 milliárd forint) bírságot fizet a brit és az amerikai piacfelügyeleti hatóságoknak a Libor (a londoni bankközi kamatláb) manipulálásáért.

Az ügy tavaly nyáron kezdődött, amikor a pénzügyi felügyelet feltárta, hogy az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays néhány kereskedője a 2008-2009-es pénzügyi válság előtt és alatt rendszeresen manipulálta a legfontosabb globális bankközi kamatlábat. A Barclays Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban összesen 290 millió font (több mint 100 milliárd forint) bírságot fizetett. Azóta a vizsgálat kiterjedt számos más bankcsoportra is.

Az ügy pikantériája, hogy az RBS többségi brit állami tulajdonban van, mivel egyike volt azoknak a brit nagybankoknak, amelyeket a globális pénzügyi válság elhatalmasodása után a brit kormánynak kellett hatalmas költségvetési tőkeinjekciókkal megmentenie az összeomlástól.

George Osborne brit pénzügyminiszter azonban a BBC által idézett minisztériumi források szerint ragaszkodik ahhoz, hogy a várható bírságot a Royal Bank of Scotland saját forrásaiból - elsősorban az alkalmazotti prémiumokra elkülönített alapból - fizesse ki, mivel a kormány nem hajlandó helytállni a Libor-botrányból eredő kötelezettségekért.

A Libor-botrány hátteréről bővebben itt olvashat.