Vágólapra másolva!
Óriásit ugrottak ma a Panasonic részvényei, miután a japán elektronikai vállalat pozitív meglepetést okozott gyorsjelentésével. A társaság váratlanul 658 millió dolláros nyereségről számolt be a negyedik negyedévre vonatkozóan, miközben az elemzők 182 millió dolláros veszteségre számítottak. A remek eredmények a rendkívül gyenge jennek, valamint a társaság nagy méretű költségcsökkentő intézkedéseinek köszönhetőek, melyek keretében a cég eddig 38 ezer alkalmazottjától vált meg, és március végéig 110 milliárd jen értékben értékesíti eszközeit. A részvények 17 százalékot drágultak ma Tokióban, és ilyen mértékű napon belüli erősödésre több mint 38 éve nem volt példa.
Vágólapra másolva!

Több mint 38 éve nem látott napon belüli emelkedést produkáltak ma a Panasonic részvényei, miután Japán második legnagyobb elektronikus cikkeket gyártó vállalata alaposan meglepte a piacot gyorsjelentésével. A cég váratlanul 658 millió dolláros nyereséget jelentett be a tavalyi év utolsó negyedévére vonatkozóan, miközben az elemzők 182 millió dolláros veszteséget vártak.

A remek eredmény többek között a gyenge jennek köszönhető, ugyanis a japán fizetőeszköz amerikai dollárral szembeni kurzusa bő két és féléves mélypontján, az új-zélandi és ausztrál dollárral szembeni árfolyama pedig négy és féléves mélypontján mozog (a jen szempontjából). A gyenge deviza pedig kedvező hatással van az exportáló cég eredményére.

USDJPY árfolyama

Forrás: [origo]

Ezen túl az utóbbi időkben végrehajtott jelentős költségcsökkentés intézkedések is a vártnál pozitívabb hatást fejtettek ki, melyeket a Samsung-gal éleződő verseny, valamint a televíziók iránti csökkenő kereslet miatt vezettek be. Ennek keretében a cég 38 ezer alkalmazottjától vált meg április óta, és további 8 ezer munkás elbocsátását tervezi márciusig. Így a két évvel ezelőtti 385 ezer fős dolgozói létszám 322 ezer fő alá fog apadni.

Ráadásul a társaság júniusban kinevezett új vezérigazgatója, Kazuhiro Tsuga további eredményjavulást szeretne látni, ezért 2016-ig a vállalat az összes olyan üzletágából ki fog vonulni, ahol a működési eredményhányad nem éri el az 5 százalékot. Így beszüntetik az okostelefonok értékesítését Európában, és felfüggesztik napelemcellákba való beruházásaikat Malajziában. Hogy tovább javítsanak pénzügyi helyzetükön, 110 milliárd jen értékben fognak túladni egyes eszközeikön március végéig.

Panasonic árfolyama (Tokyo)

Forrás: [origo]