Bezár a Mal Zrt. halimbai bauxitbányája

Vágólapra másolva!
Kétszáz ember veszíti el a munkáját Veszprém megyében, miután a Mal Zrt. kénytelen bezárni a kimerülőben lévő halimbai bauxitbányát. A szakszervezet csalódott, hogy a kormány nem segített a cégnek.
Vágólapra másolva!

Február végéig bezár a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-hez tartozó halimbai bauxitbánya, a munkáltató csaknem 200 fős csoportos létszámleépítést jelentett be - közölte Pad Ferenc, az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet vezetője hétfőn az MTI-vel. Hozzátette, ezáltal a hazai bauxitbányászat két-három hónapon belül be fog fejeződni.

Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy a halimbai bányaüzemben a hidrátgyártás során feldolgozható bauxit mennyisége radikálisan csökkent, ezért a bánya gazdaságos működtetésére nincs esély. Az elbocsátások hétfőn megkezdődtek, 20 embernek már felmondtak - írta a Vaol.hu.

A Bakonyoszlop térségéből kinyert bauxittal és az importból származó alapanyaggal a Mal tovább tud működni, de hogy meddig, az még kérdéses - mondta Pad Ferenc. Valószínűnek nevezte, hogy idén nyáron a hidrátgyártást is leállítja a cég.

A szakszervezeti vezető szerint ha a kormány a szakszervezet tavalyi segélykérő petíciója után érdemi támogatást adott volna, akkor előre tervezett intézkedésekkel elkerülhető lett volna a leépítés, vagy néhány évet nyerhettek volna. Vásárolt hidrát feldolgozásával, például, nagy hozzáadott értékű termékek gyártására állhattak volna át.

Nem vitatta a kormányzat segítő szándékát a Mal tartozásának rendezésében az erőművel és az áramszolgáltatóval kapcsolatban, de - mint hozzátette - az utolsó pillanatig bizonytalan helyzetben voltak.

Az ajkai timföldgyár eddig 80 százalékban hazai bauxitot használt fel a termeléshez, 20 százalékban szorult importra.