Nagy részvénykibocsátás készül a briteknél

Vágólapra másolva!
Részvénykibocsátásra készül a legnagyobb brit mobilszolgáltató, az Everything Everywhere (EE). A Sunday Times értesülései szerint a vállalat két tulajdonosa, a Deutsche Telekom és a France Telekom 25 százalékos részesedését értékesítené a közösen tulajdonolt vállalatban 1-1 milliárd font értékben. A londoni kibocsátásra még várhatóan idén szeptemberben sor kerül.
Vágólapra másolva!

A lap állításai szerint a vállalatok hetekre vannak attól, hogy a tranzakció lebonyolításának tanácsadóit és szervezőit kiválasszák. Olyan nagy nevek működhetnek majd közre a londoni részvénykibocsátásban, mint a Morgan Stanley, a JP Morgan, vagy a Barclays. A részvénykibocsátásban a brit mobilcéget közösen tulajdonló Deutsche Telekom és France Telekom 25 százalékos részesedéstől válnának meg.

A kibocsátás (IPO) mérete több mint 2 milliárd fontos (ami a cég egészét 10 milliárd fontra értékeli), így amennyiben sikerülne a lap által sejtett értéken eladni a papírokat, úgy a Glencore nyersanyagkereskedő két évvel ezelőtti 10 milliárd dolláros IPO-ja óta ez lehetne a legnagyobb. A tényszámokig persze még hónapokat kell majd várni, hiszen a tranzakcióra valamikor az év szeptemberében kerülhet majd sor.

Korábban már számos alkalommal lehetett arról hallani hogy hol a Deutsche Telekom, hol pedig a France Telekom szállna ki a közösen tulajdonolt brit mobilcégből. Az IPO-k lehetőségét ráadásul egyik vállalatnál sem zárták ki, bár a megszólaló illetékesek azt sokszor jelezték már, hogy a kontroll jogát szeretnék megtartani az EE felett. Egy IPO lehetsőgét sokáig megnehezítette, hogy az Orange és a T-Mobile márkák 2010-es egyesítésével létrehozott Everything Everywhere nem tudta hozni a hatékonyságnövelésből várt eredményeket, azonban tavaly - többek között a 4G hálózat októberi elindításával - sikerülhetett leküzdeni az akadályokat. Mivel jelenleg a piaci környezet is igen kedvező, minden adott lehet egy részvénykibocsátás számára.