Végre vége lehet az IMF-nyűglődésnek

Vágólapra másolva!
Akár teljesen hivatalosan is lezárhatja Orbán Viktor az IMF-tárgyalásokat a kormánypártok közös megbeszélésén a  Népszabadság értesülései alapján. A tárgyalások végeztével az így "munka nélkül" maradt Varga Mihály válthatja Matolcsy Györgyöt a gazdasági tárca élén, aki pedig vagy jegybankelnök lesz, vagy nem.
Vágólapra másolva!

Már-már hivatalosan is pontot tehet Orbán Viktor az IMF-fel (látszólag) folytatott tárgyalások végére ezen a héten a Fidesz és a KDNP közös gyulai tanácskozásán. A Népszabadság információi szerint "nem kérdés, hogy a hiteltárgyalások megszakadtak", bár ezzel igazán meglepőt nem állít a lap forrása, lényegében kész tényként fogadhatjuk el. Különösen azután, hogy Orbán Viktor szinte kerek-perec kijelentette már múlt héten is, hogy az IMF-fel nem sikerült dűlőre jutni.

A tárgyalások egyértelmű lezárására az értesülések szerint remek apropót teremthet, hogy Varga Mihály, az Valutalappal folytatott megbeszélés magyar vezetője válthatja a Matolcsy Györgyöt a Nemzetgazdasági Minisztérium élén. Persze az is lehet, hogy ettől még nem vágjuk el a tárgyalásokat, és Varga "viszi magával" a főtárgyalói posztot a minisztérium élére.

Matolcsy György sem biztos, hogy távozik, és ha távozik, akkor sem biztos, hogy hova: tűzoltón és vadakat terelő juhászon kívül a jelenlegi gazdasági miniszter lehet jegybankelnök, nagykövet vagy egy stratégiai intézet vezetője is a Népszabadság sziklaszilárd értesülései alapján.

Az IMF-megállapodás szükségessége egyébként még nem merült fel a túlzottdeficit-eljárás beszüntetésének feltételeként, talán ez lehet az egyetlen ok, ami miatt Orbán Viktor mégsem vágja keresztbe az egyébként nyilvánvalóan menthetetlenül holtpontra jutott tárgyalásokat. Szintén a tárgyalások végleges, hivatalos lezárása ellen szól, hogy egy esetleges újabb pénzügyi turbulencia idején a parkolópályán lévő egyeztetések fonalát könnyebben fel lehetne venni.

Orbán Viktor és a kormány más tagjai a múlt héten több fontos, a forint szempontjából is lényeges kijelentést tettek, ezeket korábbi cikkünkben foglaltuk össze.