Viszik a tiri-tarka svájci órát, mint a cukrot

Vágólapra másolva!
Nemcsak a tavalyi évet, de az elemzői várakozásokat is jócskán túlszárnyalta az óráiról híres svájci Swatch. A kitőnő eredménynek köszönhetően a menedzsment jókora osztalékemelést javasol, további kedvező fejlemény egy egyes luxusipari cégekkel szemben kedvező évre számít 2013-ben is az óragyártó óriás.
Vágólapra másolva!

15 százalékos árbevétel növekedést produkált 2012-ben az óráiról híres svájci Swatch a társaság második féléves jelentése szerint. A 7,8 milliárd frankos értékesítéssel kisebb mértékben az elemzői konszenzust i sikerült túlszárnyalni. Az 1,98 milliárd frankos üzemi eredmény jócskán meghaladja az 1,88 milliárd frankos várakozást. Ezzel párhuzamosan a luxuscég üzemi eredményhányada 23,9 százalékról 25,4 százalékra emelkedett.

Profit terén még kiemelkedőbb teljesítményt nyújtott a cég, a 29,64 frankos egy részvényre jutó nyereség 26 százalékkal haladja meg a 2011-est, sőt, az elemzői várakozást is közel 8 százalékkal túlszárnyalja. A menedzsment a kedvező eredménynek köszönhetően 17,4 százalékkal megemelte az osztalék mértékét, idén 6,75 frankos kifizetést javasol részvényenként.

Forrás: [origo]

Az idei évvel kapcsolatban igen optimista a cég vezetése, véleménye szerint egészséges növekedés elé néz a luxusórák gyártója. Ugyanakkor figyelmeztető jelzés lehet, hogy a világ második legnagyobb luxuscége a szintén svájci Richemont, negyedik negyedéve nem sikerült túl fényesen a gyenge ázsiai kereslet miatt.

Ázsia igen fontos régió a luxusipar számára, a HSBC szeptemberi elemzése szerint Kína adja a világ luxuskiadásainak negyedét. A Swatch számára még égetőbb a régió helyzete, miután bevételeinek több mint fele itt termelődött 2011-ben (a 2012-es földrajzi összetétel még nem áll rendelkezésre).

A befektetők pozitívan reagáltak a társaság jelentésére, 5 százalékos ugrással az árfolyam 540 frankos történelmi csúcson járt.

Swatch (Zürich)

Forrás: [origo]