Szétszedné a brit kormány az engedetlen bankokat

Vágólapra másolva!
Ha kell, áramot vezet a kormány a kerítésbe, hogy egymástól elválasztva lássa a nagybankok lakossági és befektetési banki üzletágát - érzékeltette egy erős képpel a brit pénzügyminiszter, mennyire elszánt a kérdésben. A célja az, hogy ne kelljen többé az adófizetők pénzéből megmenteni egy bankot sem.
Vágólapra másolva!

A brit kormány fogja szétbontani azokat a bankokat, amelyek nem lesznek hajlandók elkülöníteni a lakossági szolgáltatási üzletágukat a kockázatos befektetési tevékenységüktől - mondta hétfőn a brit pénzügyminiszter.

George Osborne a JP Morgan bankcsoport egyik dél-angliai kirendeltségénél tett látogatása során kijelentette: ha a bankok figyelmen kívül hagyják a két üzletág elválasztását előíró szabályozást, akkor a brit pénzügyi felügyeletnek és a pénzügyminisztériumnak joga lesz a szabályszegő bankok "feldarabolására".

Osborne világossá tette beszédében, hogy ha a kormánynak kell ilyen esetekben közbelépnie, akkor nem csupán a lakossági és a befektetési üzletág elkülönítéséről lesz szó egyazon bankon belül, hanem az érintett pénzintézet tényleges és teljes szétválasztásáról két különálló részlegre. "Ha kell, áramot vezetünk a kerítésbe" - fogalmazott a brit pénzügyminiszter.

A miniszter szerint így lesz elkerülhető, hogy a jövőben még egyszer az adófizetők pénzéből kelljen bajba jutott pénzintézeteket kimenteni. A Telegraph internetes verziójában ugyanakkor azzal kommentálta a nyilatkozatot, hogy Osborne téved, az évekkel ezelőtt kezdődött válságot eredetileg ugyanis éppen a lakossági hitelezésben elkövetett hibák okozták, nem az Osborne által csak "kaszinóüzletágnak" nevezett befektetési banki tevékenység.