Vágólapra másolva!
Még a pénteki pozitív amerikai makroadatoknak örülhetnek az ázsiai piacok, mivel a múlt hét végén közölt mezőgazdaságon kívüli foglalkoztatottak száma, és munkanélküliségi ráta kedvező képet fest a tengerentúli munkaerőpiacról. A két munkaerőpiaci szám ugyanis azt jelzi, hogy mérsékelt ütemben beindult a munkahelyteremtés, de még nem olyan mértékben, ami fenyegetné a Fed eszközvásárlási programjának folytatását. Így az amerikai jegybank továbbra is jelentős likviditást tud biztosítani a tőzsdéknek. A jó hangulatban a japán Nikkei újabb 33 hónapos csúcsára mászott, és a legtöbb részvényindex emelkedésre képes.Amerikában szintén több éves magasságokban tanyáznak a benchmarkok, az S&P 500 és a Dow Jones egyaránt öt éves csúcsán várja a mai nyitást. A folytatódó gyorsjelentési szezon, valamint a mai makroadatok ma is megmozgathatják majd a piacokat, többek között az Anadarko Petroleum és a Yum! Brands is közzéteszi számait, valamint a New-York-i beszerzési menedzserindex januári, valamint a gyáripari megrendelések decemberi alakulásáról is képet kaphatunk. Az ázsiai börzék erősödése Európára is jó hatással lehet, a határidős indexek alapján 0,1 százalékos emelkedésre lehet felkészülni nyitás után.
Vágólapra másolva!

Újabb csúcson a Nikkei

Ázsiában még a pénteki kedvezőbb amerikai munkaerőpiaci adatnak is örülhetnek a befektetők, valamint annak, hogy a tengerentúli börzék újabb ötéves csúcsaikra másztak. A múlt hét végén közölt foglalkoztatottsági adatok ugyanis a tengerentúli gazdaság kisebb talpraállásáról tanúskodik, ami viszont még nem fenyegeti a Fed eszközvásárlási programjának a befejezését. Az amerikai jegybank ugyanis különböző makrogazdasági mutatókhoz kötötte (inláció, munkanélküliségir ráta) laza monetáris politikáját, ami még tovább folytatódhat, likviditással ellátva a piacokat.

Ezek következtében jó hangulat uralkodik az ázsiai tőzsdéken, a japán Nikkei legfrissebb 33 hónapos csúcsán is megfordult, amiben a tovább gyengülő jen is szerepet játszik. A japán fizetőeszköz több mint két és féléves mélypontja körül mozog a dollárral szemben, de az ausztrál és új-zélandi dollár ellenében is 2008 augusztusa óta nem látott alacsony szinteken tanyázik. A gyenge deviza pedig kedvező hatással lehet az exportáló cégek eredményére.

A Nikkei-t a Panasonic 17 százalékos ugrása is segítheti, miután az elektronikai cég meglepte a befektetőket negyedik negyedéves eredményeivel. A társaság 373,61 millió dolláros nyereséget ért el, ami jelentős javulás az egy évvel korábbi 88 millió dolláros veszteséghez képest.

Nikkei értéke (pontban)

Forrás: [origo]

A részvénypiacokon meglévő vételi kedv a kínai Shanghai Composite-ot fél százalékkal, a hongkongi Hang Seng-et pedig 0,4 százalékkal lökte feljebb. A kínai tőzsdén uralkodó jókedvet a vasárnapi kínai szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzserindex kedvező alakulása is segítheti, ugyanis a vártnak megfelelően a PMI 56,2 pontra ugrott januárban a decemberi 56,1 pontról, ami a világ második legnagyobb gazdaságának további javulásáról árulkodik.

Forrás: [origo]

14 ezer pont felett a Dow Jones

Ötéves csúcsán várhatja a mai nyitást az S&P 500 index, mely pénteken az 1513 pontos szinten fejezte be a kereskedést. A Dow Jones is öt éve nem látott magasságokban zárt, miután a zárásra meg tudott maradni a 14 ezer pontos szint fölött. Az indexek emelkedésében leginkább a kedvező makrogazdasági mutatók játszották a főszerepet, különösen a módosított foglalkoztatottsági adatok lettek jók.

Dow Jones index értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Kérdés, hogy a további erősödések tudnak-e folytatódni, ugyanis a gyorsjelentési szezon nagyrésze néhány héten belül véget ér, ami eddig kedvező alakulásával segíthette a piacokat. Ezen túl hamarosan a politikusok is megkezdik vitájukat a fontos költségvetési és a tavaly évi végi megállapodásból kimaradt kiadáscsökkentési kérdésekről, melyek felől érkező hírek még megmozgathatják a tőzsdéket.

Ma a gyorsjelentési szezon 13 S&P 500 komponens jelentésével folytatódik. A fontosabb cégek piacnyitás után teszik közzé előző negyedéves teljesítményüket. A legfontosabbak talán a Gilead Science (Nasdaq), az Anadarko Petroleum (NYSE) és a Yum! Brands (Nasdaq) számai lesznek. Délután makroadatokból sem lesz hiány, a New-York-i beszerzési menedzserindex januári, valamint a gyáripari megrendelések decemberi alakulását is közzéteszik.

Forrás: [origo]

Érdekes hírek érkeztek Dél-Afrika legnagyobb aranybányacége, az AngloGold Ashanti felől, ugyanis a vállalat feldarabolását tervezi a társaság legnagyobb tulajdonosa, John paulson. A hedge fund guru szerint, ha dél-afrikai egységet és a nem dél-afrikai területeket szétválasztanák, akkor mintegy 68 százalékkal érne többet a vállalat.