A Commerzbank is odavágott - Elpárolgott a 2012-es profit

Vágólapra másolva!
Váratlanul gyenge lehet a Commerzbank negyedik negyedéves gyorsjelentése a bank ma közzétett előzetes számai alapján, a nettó eredmény soron közel dupla akkora veszteség szerepel majd a február közepi jelentésben, mint az elemzők várták.
Vágólapra másolva!

Újabb kellemetlen hír érkezett a bankszektorból, a Commerzbank az elemzői várakozásokat mélyen alulmúló nettó profitra figyelmeztette a befektetőket mai, előzetes jelentésében. Miközben a Bloomberg által megkérdezett elemzők összességében mintegy 370 milliós veszteséggel kalkuláltak a negyedik negyedévre, a bank mai bejelentése alapján a veszteség 720 millió euróra rúgott.

Ezzel a teljes 2012-es nettó profit csupán 6 millió euró lett, szemben az elemzői várakozásokban szereplő 598 millió euróval. A negatív meglepetés hátterében javarészt egy adóelszámolási csavar áll, a bank 560 millió euró értékben kényetelen rendkívüli értékvesztést elszámolni a korábban felhalmozott halasztott adókon, de emellett 185 millió eurós veszteséget is kénytelen volt elkönyvelni az ukrán Bank Forum eladásán is. A bank az eredeti terveknek megfelelően a teljes gyorsjelentését február 15-én teszi közzé.

A ma publikált előzetes számokból az is kiderült, hogy a bank a problémás hiteleire 1,7 milliárd euró céltartalékot képzett 2012-ben a megelőző év 1,4 milliárd eurója után. A céltartalékolás és egyéb speciális tételek nélkül számított eredmény 9,9 milliárd euró volt 2012-ben, lényegében változatlan éves összevetésben, míg a működési eredmény a 2011-es 507 millió euró után 1,2 milliárd euróra emelkedett.

A Commerzbank menedzsmentje emellett azt is közölte, hogy 2013 első negyedévében mintegy 500 millió eurós átszervezési költségre számít, főként a 2016-ig tervezett 4-6000 fős leépítés kapcsán.

A részvény elsőre nem reagált igazán látványosan, de mostanra már 2,6 százalékos esésbe szánkázott az árfolyam.

Commerzbank (Xetra)