Alig érezhetnénk magunkat rosszabbul

2013.02.04. 17:24

Romlott tavaly év végén a fogyasztói hangulat világszerte, és a következő tizenkét hónap sem kecsegtet sok jóval; Magyarország a vizsgált 58 országból az utolsó előtti helyen állt, mindössze Görögországot előzte meg - derül ki a Nielsen piackutató intézet hétfőn publikált mutatóiból.

A fogyasztói bizalmi index Magyarországon a harmadik negyedévivel megegyezően 37 pont volt a vizsgált időszakban. Görögországban 35 pont volt a mutató tavaly a negyedik negyedévben, tizenegy ponttal alacsonyabb, mint a harmadikban. Magyarország így Görögország előtt az utolsó előtti a globális rangsorban - a vevők elmaradásának és ennek a rossz hangulatnak az egyik tünete például az is, hogy sorra zárnak be a fővárosi boltok, szolgáltató vállalkozások.

A globális fogyasztói bizalmi index 1 ponttal romlott a harmadik negyedévi 1 pontos javulás után, így a negyedik negyedévi index átlagosan 92 pontot tett ki.

A 100 alatti pontérték az jelenti, hogy a fogyasztók pesszimisták, a 100 fölötti azt, hogy optimisták a kilátásokat illetően. A vizsgált 58 országból mindössze tízben volt 100 pont fölött a mutató: az első helyen India áll, 121 ponttal, majd a Fülöp-szigetek, Indonézia és Thaiföld következik.

Az elemzés szerint a fogyasztók hangulatára elsősorban az amerikai költségvetési hiánnyal, valamint az euróövezeti adósságválsággal kapcsolatos probléma nyomta rá a bélyegét. Ezért a fogyasztók 63 százaléka úgy látta a tavalyi év végén, hogy a következő tizenkét hónap nem kedvez kifejezetten a jelentősebb bevásárlásoknak.