Tetszik a befektetőknek a BP gyorsjelentése

Vágólapra másolva!
2 százalékos pluszban mozog a nyitás után nem sokkal a világ egyik legnagyobb olajcége, a BP. A társaság ma számolt be a negyedik negyedéves teljesítményéről, ami ugyan az előző év azonos időszakához képest több soron is rosszabb lett, de az egyik legjobban figyelt mutató, az újrabeszerzési árakkal módosított profit közel 4 milliárd dollárra rúgott, szemben a konszenzusban szereplő 3,74 milliárd dolláros értékkel.
Vágólapra másolva!

Az elemzői konszenzushoz képest felemás negyedéves számokat tett közzé a világ egyik legnagyobb olajcége, a BP. A társaság 92,89 milliárd dolláros árbevételt ért el az előző évi 93,44 milliárd dollárral szemben, ugyanakkor a konszenzusban szereplő 94,82 milliárd dollártól elmaradt az értékesítés.

Az olajszektorban leginkább figyelt újrabeszerzési árakkal módosított profit 3,98 milliárd dollárra rúgott, mely nagyjából 20 százalékos csökkenést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest, de mintegy 6,5 százalékkal meghaladja a Bloomberg konszenzusát.

Forrás: [origo]

Az olajtársaság a 2012-ben elköltött 23 milliárd dolláros beruházásra fordított összeg után 2013-ban 24-25 milliárd dollárt akar befektetni, hogy a termelését növelni tudja. 2014-ben 24-27 milliárd dollár lehet ez az összeg. A vállalat ugyanakkor további kitermelés csökkenéssel kell, hogy szembenézzen, mivel megválik a TNK-BP-ben lévő 50 százalékos pakettjától a cég. Oroszországban és a FÁk országaiban naponta nagyjából 1 millió hordó olajat hozott a cég a felszínre, ami hamarosan kieshet az összteljesítményből.

Forrás: [origo]

A negyedév során sikerült a cégnek 27,5 milliárd dollárra csökkentenie a nettó hitelállományt a tavalyi év azonos időszakában fennálló 29 milliárd dollár után.

A BP a 2010-es mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa miatt eszközértékesítésbe kezdett, aminek keretében 37,8 milliárd dollárnyi eszköztől vált meg a cég és összesen 42,2 milliárd dollárt tettek félre a peres ügyek és a bírságok miatt. A BP novemberben megállapodott az amerikai igazságügyi minisztériummal egy 4,5 milliárd dolláros büntetés kifizetésében, de a polgári perek a vállalattal szemben a február végén kezdődnek New Orleansban.

A vállalat 9 centnyi osztalékot fizet a negyedik negyedév után, melyet március 28-án kaphatnak meg a befektetők.

A részvény 2 százlakos pluszban mozog a londoni parketten.

A BP árfolyama (London)

Forrás: [origo]