1815 darab 1000 euró névértékű OTP részvényre átváltható OPUS kötvényt vásárolt 53,64 százalékos áron az OTP igazgatósági tagja, Erdei Tamás - számolt be a társaság a BÉT honlapján. Az elmúlt hetekben több OTP-hez közel álló személy is vásárolta az OPUS kötvényeket.

1815 darab 1000 euró névértékű OTP részvényre átváltható OPUS kötvényt vásárolt 53,64 százalékos nettó árfolyamon tőzsdén kívüli ügylet keretében az OTP igazgatósági tagja, Erdei Tamás.

A tranzakció nagysága több mint 973 ezer euró, ami 292,7-es EURHUF árfolyammal számolva meghaladja a 284 millió forintot.

Mi az az Opus kötvény?

2006-ban a FÁK térsége felé terjeszkedett az OTP, az orosz Investsberbank-csoport 96,4 százalékos részvénycsomagjának 373 millió eurós, illetve a Raiffeisenbank Ukraine 100 százalékos pakettjének 650 millió eurós vételárának előteremtéséhez azonban jelentős külső forrásokra volt szüksége. A bank ezen igényét elégítette ki részben az Opus kötvények közvetett módon történő kibocsátásával.

2006 októberében 31-én külföldi intézményi befektetők 514,3 millió euró értékben jegyeztek le az Opus Securities S.A. által zárt körben kibocsátott kötvényeket. Az Opus az így befolyt összeget 14,5 millió darab OTP törzsrészvény megvásárlására költötte, mely papírok az esetleges kötvényátváltás fedezetének is tekinthetők.

A kötvények 2011. október. 31. és 2016. október 17. között 9 345 forintos árfolyamon az OTP Bank Nyrt. törzsrészvényeire átválthatók, kamatuk 2016-ig évi fix 3,96 százalék, azt követően pedig a három hónapos európai irányadó bankközi hitelkamatláb, azaz az Euribor plusz 3 százalékpont. 2016. október 31-től a bank bármikor visszahívhatja a papírokat.


Az elmúlt hetekben több OTP-hez közel álló személy is vásárolt az OPUS kötvényből. Csányi Sándor felesége 14 ezer darabot vett a papírból, dr. Gresa István 500 darabot vett az előbb említett instrumentumból.

Nagyon vonzó lehetőség az Opus

Az Opus kötvények a válság idején jelentős, kétszámjegyű eurós hozamot kínáltak az intézményi befektetők kényszerű eladásainak hatására, ezeken a vonzó szinteken azonban már megjelent a zömében magyar befektetőkből álló vásárlói réteg. A (papír lejáratáig számított) hozam mértéke mostanra a 7 százalék körüli szintekig süllyedt, ami bár sokkal alacsonyabbb mint pár évvel ezelőtt, még így is vonzó lehetőséget kínál. Amennyiben ráadásul az OTP visszahívná ezeket a kötvényeket (ennek azonban jelenleg kicsi az esélye), úgy a mostaninál jóval nagyobb hozammal kecsegtethetne a papír.