Világuralomra tör a UPC anyavállalata

Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában terjeszkedik a UPC amerikai anyavállalata, a Liberty Global, amely a Virgin Media 16 milliárd dolláros felvásárlása révén a világ második legnagyobb médiatársaságává lép elő. A felvásárolandó társaság részvényesei igen jól jártak, hiszen a tegnap bejelentett tranzakció 24 százalékos prémiumot jelentett a hétfői záróárhoz képest.
Vágólapra másolva!

Óriási felvásárlás a médiaiparban

16 milliárd dollárért vásárolja meg a UPC anyavállalata, az amerikai Liberty Global médiacég a brit Virgin Media kábeltelevíziós társaságot. A vételárat készpénzzel, illetve részvénnyel kívánja kiegyenlíteni a vevő. A Virgin hitelállományát is figyelembe véve 23,3 milliárd dollárra tehető az akvizíció mérete.

A tranzakció 47,87 dollárra értékeli a Virgin Media részvényét, ami 24 százalékos prémiumnak felel meg a február 4-i záróárhoz képest. Minden egyes felvásárolandó részvényért cserébe 17,5 dollárt, valamint 0,2582 darab "A" sorozatú és 0,1928 "C" sorozatú Liberty Global részvényt ad a vevő.

5 év a legnagyobb akvizíció

2007 óta a legnagyobb médiaipari tranzakciónak számít a Virgin bekebelezése. Öt éve a Thompson Reuters Corp. létrejötte mintegy 17,4 milliárd dolláros ügylet volt.

A Liberty Global az elmúlt 12 hónap legaktívabb szereplőjének bizonyult 8 tranzakciójával, melyek összesen 1,1 milliárd dollárt emésztettek fel A Bloomberg adatai szerint átlagosan 14 százalékos prémiumot fizetett célpontjaiért, míg az iparágban az elmúlt egy évben 22 százalékos prémium volt a megszokott. A friss akvizíció azonban mindkét számot felülmúlja 24 százalékos préiumával.

Nemrégiben a belga Telenet felvásárlásával próbálkozott a Liberty Global, a szeptemberi 35 eurós vételárral csak részsikert könyvelhetett el a cég. Részesedését 50 százalék közeléből 58 százalékra hizlalta a médiaipari vállalat.

Hatalmasra hízik a Liberty Global

A Virgin Media bekebelezésével a Liberty Media a világ második legnagyobb kábeltelevíziós társaságává lép elő, közvetlenül a Comcast mögött. Az újabb piacon való megjelenésnek köszönhetően már 14-re növeli jelenlétét a társaság, előfizetői állománya a 2012 végi 20 millióról 25 millió előfizetőre emelkedik.

Az ügyletet követően a Liberty Global árbevételének mintegy 80 százaléka öt országból - Nagy-Britannia, Németország, Hollandia, Belgium, és Svájc - fog származni - mondta el a társaság pénzügyi igazgatója a Bloomberg beszámolója szerint.

Nagy a verseny Európa kegyeiért

Az akvizícióval a Liberty Global tovább erősíti európai jelenlétét, ahol a News Corp.-pal folytat heves versenyt az első számú kábeltelevíziós társaság címért. Versenytársa mintegy 40 százalékos részesedéssel rendelkezik a legnagyobb brit kábelszolgáltatóban, British Sky Broadcasting Group-ban és több mint a felét tulajdonolja a német Sky Deutschland AG-nek. Ügyfelei állománya a 19 millió főt is meghaladja Európában.

A Liberty Global részvényei 2,3 százalékos csökkenéssel reagáltak a tengerentúli piacon, míg a Virgin Media elsődleges piacán, azaz Londonban 17,3 százalékot ugrott a 28,89 fontos szintig.

Liberty Global (NYSE)

Forrás: [origo]

Virgin Media (London)

Forrás: [origo]