Kazahsztán államosítja a magánnyugdíjat

Vágólapra másolva!
A magánnyugdíjpénzek államosításáról döntött a kazah kormány. A pénzt a bejelentett terv alapján nem költik el, csak az állam veszi át a kezelését.
Vágólapra másolva!

A kazah kormány júliusig egy állami alapba vonja össze az ország 20,7 milliárd dollárnyi magán-nyugdíjpénztári vagyonát - közölte szerdán Kairat Kelimbetov miniszterelnök-helyettes.

Nurszultan Nazarbajev elnök januárban jelentette be a lépést, amelytől az ország vezetése azt reméli, hogy többletforrások állnak majd rendelkezésére a lassuló növekedési ütem élénkítésére. Az államfő akkor jelezte, hogy az olajbevételekből táplált 58 milliárd dolláros Nemzeti Alapot nem kívánják bevonni a gazdaságélénkítési programba.

A magánnyugdíjrendszerben 10 magán- és egy állami vállalat vesz részt. Az összes alap által kezelt 3,177 billió tengés (20,7 milliárd dollár) összegből 19,3 százalék már eddig is a GNPF állami vállalatnál volt.

Kelimbetov miniszterelnök-helyettes tájékoztatása szerint a GNPF koordinációjával létrejövő új állami alap a kormány tulajdonában lenne, és a jegybank kezelné. "Az egységes nyugdíjalap befektetéseit a diverzifikáció, a biztonság és a mérsékelt hozamszintek irányelve mentén hajtják végre" - tette hozzá.