Keményebb elnököt kaphat a Bankszövetség

Vágólapra másolva!
Elnököt és két új elnökségi tagot kell választania a Magyar Bankszövetségnek a március 22-i testületi ülésén. Banki körökben úgy látják, hogy a megüresedett posztokra Zolnai György, a Budapest Bank vezérigazgatója, míg kisbanki képviselőként Hegedüs Éva, a Gránit Bank vezérigazgatója pályázhat, de a külföldi anyabankok számára a konfrontatívabb Erste-vezér lehetne az elfogadható elnökjelölt - írta a szerdai Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A napilap értesülései szerint elnökségi tagságot kaphat Patai Mihály, az UniCredit vezérigazgatója is, aki tavaly ősszel mondott le a bankszövetségi elnöki posztról, miután a kormány felrúgta a korábban kötött megállapodást a bankszektorral.

Ügyvezető elnökként jelenleg Gyuris Dániel, az OTP vezérigazgató-helyettese vezeti a Bankszövetséget, a Napi Gazdaság szerint az ő neve is felmerülhet következő elnökként, de "többen úgy gondolják, hogy nem lenne elegáns, ha a legnagyobb hazai bank képviselője lenne a Bankszövetség első embere is".

A K&H Bank vezetője és a Raiffeisen első embere azért nem valószínű, mert nem beszélnek magyarul, Radovan Jelasity, az Erste vezérigazgatója viszont esélyes jelölt lehet. Az ő személye a kormányzati tárgyalásokon sokkal keményebb kiállást sürgető külföldi anyabankok számára is elfogadható lenne, más vélemények szerint viszont túl konfrontatív lenne - írja a Napi.