Putyin pénzt ígérhetett Orbánnak

Vágólapra másolva!
Orosz pénzzel váltaná ki az IMF-hitelt az Orbán-kormány. Vlagyimir Putyin orosz elnök 4,6 milliárd dolláros kölcsönt ígért Orbán Viktor kormányfőnek - értesült a HVG. Az orosz miniszterelnök szóvívője szerint nem írtak alá semmit.
Vágólapra másolva!

Jelentős mennyiségű magyar államkötvényt vásárolna Oroszország, kirívóan alacsony kamattal - a HVG meg nem nevezett forrásai szerint egy ilyen megállapodás is körvonalazódott Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti, moszkvai tárgyalásain. A lap úgy tudja, szóba került egy 5 milliárd euró értékű, rubelben kibocsátandó kötvény jegyzése is.

A Hvg.hu által ismertetett értesülés szerint az oroszok 4,6 milliárd dollárnyi (1000 milliárd forint) magyar állampapírt jegyeznének le, 2,25 százalékos kamattal. Ez hasonlóan alacsony kamatszint, mint amilyen az IMF-hitelé lehetett volna, ha nem szakadnak meg a tárgyalások. A piacon jóval drágábban juthat csak Magyarország kölcsönhöz dollárban, a napokban kibocsátani tervezett magyar dollárkötvény hozamszintje például, 5,5 százalék körül várható.

A Kreml Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivőn keresztül szerdán cáfolta, hogy Moszkva magyar állampapírokat vásárolna. A Vlagyimir Putyinnal Szocsiban tartózkodó magas rangú állami hivatalnok a Reuters brit hírügynökség kérdésére kijelentette: nem volt megállapodás magyar államkötvényekről az orosz államfő és Orbán Viktor miniszterelnök között. Később hatalmas sajtópacának minősítette Giró-Szász András kormányszóvivő a HVG írását. A szóvivő ezt a Fidesz-KDNP gyulai frakcióüléséről nyilatkozta szerda délután telefonon az MTI-nek.

A 4,6 milliárd dollár ugyanakkor jóval kevesebb a Varga Mihály által emlegetett 15 milliárd eurónál. A piacról felvehető forrásokkal együtt így is elég lehet: az idén az IMF-nek 4,6 milliárd euró értékű adósságot kell visszafizetni, és további 1,7 milliárd euró összegben futnak ki devizakötvények.

Matolcsy György gazdasági miniszter egy tavaly decemberi nyilatkozatában azt mondta, Magyarország 2012-ben nem azért nem bocsátott ki egy fillérnyi devizakötvényt sem, mert nem tudott, hanem "mert nem akartuk Magyarországot újra eladósítani devizában".