Vágólapra másolva!
Az európai piacok tegnapi esése ellenére nem uralkodott pánik az amerikai tőzsdéken, ahol a részvényindexek keddi záróértékeik közelében fejezték be a kereskedést vegyes mozgások után. Makroadatok hiányában nem voltak nagy mozgások tegnap, a börzék nagyobb esése vélhetően a kedvező vállalati gyorsjelentések miatt maradhatott el. Többek között a Time Warner, a Ralph Lauren, a Green Mountain Coffee Roasters és piaczárás után a Visa is kedvező számokat tett közzé. Ez utóbbi viszont már nem tudta befolyásolni a kereskedést.Ázsiában inkább profitrealizálás zajlik a piacokon, a japán Nikkei tegnap ütött közel négy és féléves csúcsáról ereszkedik lejjebb, de a többi index is a negatív tartományban mozog. Nagyobb mozgás viszont itt sem láthatóak, a befektetők valószínűleg az EKB mai kamatdöntő ülését várhatják. Ráadásul a kétnapos EU csúcs is ma kezdődik el, ami tartogathat izgalmakat.Európában szintén nem lehet nagyobb mozgásokra felkészülni nyitás után, a határidős indexek alapján a tegnapi záróértékek közelében, nagyon enyhe pluszban indulhat a nap.
Vágólapra másolva!

Lefelé csúszik Ázsia

Többnyire esésben mozognak az ázsiai részvényindexek az Európai Központi Bank mai kamatdöntő ülése előtt, mivel a befektetők vélhetően arra várhatnak, hogy Mario Draghi, az EKB elnöke hogyan nyilatkozik az eurózóna gazdaságának jelenlegi állapotáról. Ezen túl a kétnapos EU-csúcs is ma kezdődik el, ami szintén tartogathat izgalmakat.

Tegnap az európai tőzsdék nagyobb esést produkáltak, és Amerikában is csupán stagnálásra voltak képesek az indexek, így Ázsiában sem volt nagyon olyan tényező, ami ki tudta volna váltani a vételi kedvet. Így a piaci szereplők profitrealizálásra tudták felhasználni a mai kereskedést, és elrakhatták nyereségüket a tegnapi emelkedések után.

A japán Nikkei tegnap új, közel négy és féléves csúcsot ütött, ahonnan ma majdnem 1 százalékkal került lejjebb. A kínai Shanghai Composite 0,8 százalékot, a dél-koreai Kospi és a hongkongi Hang Seng pedig 0,2 százalékot gyengült.

Forrás: [origo]

Erős negyedév a Visa-nál

Az egész kereskedés során nem mutattak jelentős elmozdulást az amerikai részvényindexek, melyek közül az S&P 500-at és a Dow Jones-t fel tudták húzni zárásra a pozitív tartományba. A két benchmark ezzel továbbra is ötéves csúcsa körül tanyázik. Így az amerikai piacok annak ellenére tudtak stagnálni, hogy az európai börzéken tegnap hétfőhöz hasonlóan nagyobb eséseket lehetett látni.

Makroadatot tegnap nem tettek közzé, így a befektetők figyelmét leginkább a gyorsjelentési szezon köthette le, mely pozitívan folytatódott. Piacnyitás előtt a Time Warner és a Ralph Lauren is kedvező számokat tett közzé, de piaczárás után a Visa is kellemes meglepetést okozott számaival.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül tízből nyolc volt képes bővülésre, a legjobban a távközlési és közmű ipari cégek papírjai teljesítettek. A technológiai részvények viszont kissé lemaradtak, amiben leginkább az IBM 0,9 százalékos, az Oracle 1,1 százalékos, valamint az Intel fél százalékos gyengülése játszott szerepet.

A legnagyobb komponensű Apple 0,1 százalékot veszített értékéből annak ellenére, hogy jól indult számára a nap, nagyobb pluszt tudott összeszedni arra a pletykára, hogy sajátrészvény visszavásárlást szeretne bejelenteni a cég. Az erősödés viszont nem bizonyult tartósnak, az árfolyam visszacsúszott a negatív tartományba.

A Yahoo 1 százalékot, a Google pedig 0,6 százalékot erősödött, amiben az a hír is szerepet játszhatott, hogy megállapodást kötött a két társaság, aminek értelmében a Yahoo oldalain a Google reklámjai megjelennek majd.

Forrás: [origo]

A Visa annak ellenére esett piaczárás után 1,3 százalékot, hogy az elemzői konszenzusnál erősebb negyedévről számolt be gyorsjelentésében. A világ legnagyobb fizetési hálója vaskos növekedést ért el éves alapon. Kínát továbbra is fontos célpontnak tartják, mivel tavaly a második helyre lépett elő a bankkártyás fizetéseket tekintve, és a társaság 1,75 milliárd dolláros részvény visszavásárlást kezd. A következő negyedévben viszont kisebb lehet a cég árbevétele, mint amit az elemzők várnak, vélhetően ezért kalapálták el a papírt.

7 százalékot esett piaczárás után a Green Mountain Coffee Roasters hiába lett jobb az előző negyedéves teljesítménye az elemzői konszenzushoz képest. A kávékapszulákat és a kávéfőzőket értékesítő cég megerősítette a 2013-as növekedési kilátásait, 15-20 százalékos árbevétel növekedést várnak, de megemelték EPS prognózisukat 2,64-2,74 dollárról 2,72-2,82 dollárra, miközben a piac 2,71 dollárra számított.

A nap egyik nyertese a Ralph Lauren volt 5,9 százalékos drágulásával, miután a ruhagyártó mind EPS, mind árbevétel soron pozitív meglepetést okozott gyorsjelentésével. Az egy éve nyitva lévő üzletek forgalma 4 százalékot emelkedett a negyedévben annak ellenére, hogy a cég kalkulációi szerint a Sandy hurrikán 1-2 százalékpontos negatív hatást jelenthetett.

A McGraw-Hill Cos., a Standard and Poor's hitelminősítő anyacégének árfolyama tovább folytatta zuhanását, a részvények a héten már több mint 20 százalékot vesztettek értékükből. A nagy esések hátterében az állhat, hogy Amerika beperli az S&P-t azzal a váddal, hogy a 2008-as válság előtt félrevezették a befektetőket téves jelzáloghitel minősítéseikkel. Erre reagálva az S&P az egyik legjobb ügyvédet bérelte fel, hogy a vádakra feleljenek, illetve elkerüljék a piaci hírek szerint akár 5 milliárd dollárra rúgó büntetést. A McGraw-Hill Cos papírjai tegnap 0,7 százalékot estek.

A gyorsjelentési szezon ma is folytatódni fog, többek között a Phillip Morris, a Sprint, a NYTimes és a Linkedln is közzéteszi negyedéves számait. Makroadatok közül pedig a heti friss munkanélküli segélykérelmek számát lesz érdemes figyelni.