Járai: jelentős károkat okozhat, ha sérül a jegybank függetlensége

Vágólapra másolva!
Vannak még eddig ki nem aknázott lehetőségei a jegybanknak a monetáris lazításra, de az új elnöknek nagyon óvatosan kell azokkal eljárnia, mondta Járai Zsigmond, a Bloomberg hírügynökség tudósítása szerint. Ha a jegybanki függetlenség intézménye sérül, az jelentős károkat tudna okozni az országnak.
Vágólapra másolva!

Járai szerint a még elfogadható nemkonvencionális jegybanki lépéseket illetően a jelenlegi jegybanki vezetés által is alkalmazott lépések szolgálhatnak jó példaként. Az utódnak hasonló megoldásban kellene gondolkozni, miközben a jegybanki függetlenség sértetlenségéhez ragaszkodnia kell. Ennek hiánya ugyanis sokkal több kárt, mint hasznot okozhat az ország számára.

Nem hiszem, hogy két kézzel szórhatná a jegybank a pénzt az alapkamat csökkentésén, vagy egyéb alternatívákon, például állampapírok vásárlásán keresztül - mondta Járai. Ennek ellenére a jegybank korábbi elnöke szerint vannak még lehetőségek a monetáris politika számára, hogy a növekedést támogató lépéseket tegyen.

Eközben egy budapesti konferencián Karvalits Ferenc, a jegybank egyik alelnöke arról beszélt, hogy idén év elején az infláció a rezsicsökkentéseknek köszönhetően mérséklődhet.