Draghi: Nem lesz itt nagy növekedés

Vágólapra másolva!
A várakozásokkal összhangban nem változtatott irányadó rátáján az ECB, a kamat maradt 0,75 százalék. Az ECB elnökének sajtótájékoztatóján a jegybank továbbra is visszafogott előrejelzéseket fogalmazott meg.
Vágólapra másolva!

14:45 - Draghi továbbra is visszafogott

Mario Draghi az imént kezdődött sajtótékoztatón az ECB-től az elmúlt hónapokban megszokott módon visszafogott és óvatos kijelentéseket tett. Az ECB továbbra is gyenge növekedést lát az eurózónában, ami 2013 első felében fennmaradhat, a növekedéssel kapcsolatban pedig inkább lefelé mutató kockázatok dominálnak. A negyedik negyedévben gyenge maradta hitelkereslet, és a vállalati szektor, különösen a kisebb vállalkozások számára továbbra is nehézkes a hitelhez jutás az eurózónában.

A jegybank nem lát továbbra sem érdemleges inflációs nyomást, az inflációs várakozások továbbra is kiegyensúlyozottak, sőt, az pénzromlás üteme valamelyest lassult is. Az árak emelkedése felé ható sokkok ezzel együtt is érhetik az európai gazdaságot, elősorban az olajárak, illetve a fogyasztási jellegű adók bevezetésén vagy megemelésén keresztül.

Ezzel együtt Mario Draghi szerint a jegybank lépései kezdik éreztetni a hatásukat, az euró erősödése az elmúlt időszakban pedig a bizalom visszatértét tükrözi, de ugyanígy a pénzügyi piacok stabilizálódására utal, hogy a 2011 végén, illetve 2012 tavaszán meghirdetett LTRO program keretében nyújtott forrásokat mind nagyobb arányban törlesztik vissza a bankok. Ennek nyomán Mario Draghi szerint mintegy 200 milliárd eurónyi szabad likviditás áll a jegybank rendelkezésére, amit elmondása szerint kész felhasználni, ha szükségesnek látja.

A bejelentésekre az euró gyengülni kezdett, hiszen az ECB kommentárjai arra utalnak, hogy ha a gyenge növekedés szükségessé teszi, akkor a jegybank beavatkozási lehetőségeit nem korlátozza növekvő inflációs nyomás. Másfelől Mario Draghi arra is utalt, hogy a jegybanknak ugyan nem kimondott feladata bizonyos árfolyamcélokat követni, de folyamatosan vizsgálja, hogy vajon a túlzott erősödés nem káros-e az exportorientált európai gazdaság számára, és nem veszélyezteti-e az inflációs cél elérését. A helyzettel szemben itt az inflációs cél "alulról történő" elérése a kulcs, azaz az ECB igyekszik annyira felpörgetni a gazdaságot, hogy az inflációs is 2 százalék közelébe emelkedjen a jelenlegi 1,4-1,5 százalékos szintekről.

EURUSD (1 perces)

13:45 - Nem vágott az ECB

Nem változtatott irányadó rátáján az ECB, a kamat maradt 0,75 százalék. A piac a kamatdöntésen túl kiemelt figyelemmel követi majd Mario Draghi ECB-elnök tájékoztatóját 14:30-tól, ahol fontos utalásokat tehet az európai monetáris politika közeljövőbeli kilátásaira.

A döntésre az euró-dollár árfolyam nem reagált érdemben, a délelőtti dollárgyengülés után a jegyzések 1,356 körül mozognak. Nagyobb aktivitásra esetleg Draghi sajtótájékoztatója alatt számíthatunk.

EURUSD (1 perces)

Az angol jegybank sem vágott

A Bank of England mai kamatdöntésén szintén nem született meglepetés, az alapkamat marad 0,5 százalékon a szigetországban, ráadásul a jegybank gazdaságélénkítő célzatú eszközvásárlási programján sem változtattak, a keretösszeg maradt 375 milliárd font, és a megvásárolt kötvények törlesztéséből származó 6,6 milliárd fontot visszaforgatják az eszközvásárlásba. A BoE úgy ítéli meg, hogy a brit gazdaság kilábalása a válságból továbbra is lassú és elnyúló lesz, miközben az infláció még legalább két évig a jegybank 2 százalékos célszintje felett marad.