Vágólapra másolva!
Jókedvűen várhatják az EKB és a Bank of England mai kamatdöntő ülését az európai befektetők, ugyanis a részvénypiacok emelkedésnek indultak a kezdeti stagnálás után, és néhány tizedpontos pluszt szedtek össze. Az angol FTSE viszont a kellemes meglepetést okozó makroadatok ellenére lemarad társaitól. Mint ismert, 1 órakor a BoE, utána nem sokkal pedig az Európai Központi Bank tartja meg aktuális ülését, melyet követően Mario Draghi sajtótájákoztatója kaphat kiemelt figyelmet. Itthon a BUX szintén javítani tudott, és már enyhén tegnapi záróértéke felett mozog. A Richter viszont továbbra is gyengén teljesít a vállalat rosszabb gyorsjelentése után. Az ÁKK mai aukcióján az átlagosnál alacsonyabb érdeklődés mutatkozott a 3 éves, 5 éves és 10 éves papírok iránt, melyeken emelkedő hozamok mellett adott túl az Államadósság Kezelő Központ.Amerikában is pluszokkal indulhat a kereskedés a határidős indexek alapján, ahol a piac figyelme újra a folytatódó gyorsjelentési szezon felé terelődhet. Többek között a Phillip Morris, a Sprint, a NYTimes és a Linkedln is közzéteszi számait, ezen túl a heti friss munkanélküli segélykérelme száma is nyilvánosságra kerül.
Vágólapra másolva!

Nem tud javítani a Richter

Az európai piacok javulásának segítségével a BUX is fel tudott kapaszkodni a pozitív tartományba, mely már 0,1 százalékos erősödést mutat. Kisebb javulásában leginkább a MOL erősödése játszhat szerepet.

Nagy hangulatromlást nem okozott szerencsére a gyenge ipari makroadat, mely szerint decemberben 3,4 százalékkal esett vissza az ipari termelés itthon egy év alatt. Ez kissé jobb lett a várt 4,5 százalékos zuhanásnál, de még mindig nem sok jóval kecsegtet a recessziótól szenvedő Magyarországnak. Havi alapon 2,5 százalékos volt a zsugorodás a novemberi 0,1 százalékos csökkenés után.

Ezen túl Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter megerősítette, hogy tartható az idei 2,7 százalékos költségvetési hiánycél, hiszen jelentős tartalékai vannak a büdzsének - írja az MTI. Elmondása szerint az e-útdíj bevezetésének késlekedése sem növelné a hiányt, mert a bevételkiesést ellensúlyozni tudja az alacsonyabb kiépítési költség.

Cséfalvay Zoltán államtitkár mai sajtótájékoztatóján közölte, a kormány továbbra is elkötelezett a költségvetési hiány 3 százalék alatt tartásában.

Forrás: [origo]

A BUX-ot továbbra is leginkább a Richter 0,9 százalékos esése tartja vissza, ugyanis a gyógyszercég papírjai továbbra sem tudnak javítani a társaság gyenge gyorsjelentése után. A cég árbevétele részben az orosz értékesítések gyengélkedése miatt elmaradt a várakozásoktól, ráadásul a cég profitabilitása is gyengült a magasabb nyereséghányaddal bíró termékek részarányának visszaesésével. A menedzsment kommentárja szerint az euróban számított bevételek 3 százalékos növekedését várják a társaságnál.

A Magyar Telekom 0,7 százalékot erősödött, amiben az is szerepet játszhat, hogy tárgyalásokat kezdett a megbukott e-útdíj tender résztvevőivel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, hogy július elejére legalább részben kiépülhessen a rendszer. A tendert decemberben még a Getronics nyerte meg, a győztes azonban idén elállt a szerződés aláírásától. A Népszava.hu információi szerint az NFM részfeladatokat adna a társaságoknak, így a Magyar Telekom leánya, a T-Systems mégis valamilyen szerepet kaphat a rendszer kiépítésében.

A többi blue-chip közül az Egis 0,1 százalékot tudott erősödni, a MOL pedig a kezdeti gyengébb nyitás után 0,7 százalékos pluszba ugrott. Az OTP viszont tegnapi záróértéke körül mozog. A bankkal kapcsolatos hír, hogy ismét saját részvényeiből adott át munkavállalóinak az OTP javadalmazási politikája keretein belül. Ezúttal 9304 darab OTP részvényt takar a tranzakció, aminek viszont nincs különösebb hatása a piaci árfolyamra.

Forrás: [origo]

A forint kisebb erősödésen ment keresztül délelőtt a részvénypiacok javulásával párhuzamosan, az euróval szembeni kurzusa már a 293,8-as szintnél mozog. A hazai fizetőeszköz piacán viszont nincs nagyobb mozgás, a dollárral szembeni árfolyama 216,5-nél, a svájci franké pedig 238,5-nél található.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Gyér érdeklődés a magyar állampapírok iránt

Alacsony érdeklődés mellett, emelkedő hozamokkal adott el 3 éves, 5 éves és 10 éves államkötvényeket ma az Államadósság Kezelő Központ. A gyér kereslet ellenére az 5 éves papírokból 20 milliárd forintnyira emelték a vételre elfogadott mennyiséget.

Forrás: [origo]

Javítottak az európai piacok

Optimistán várhatják a fontos jegybanki kamatdöntő üléseket az európai tőzsdék, mivel javulni tudtak a részvényindexek. Délután az EKB és a Bank of England monetáris tanácsa is összeül tanácskozni, a figyelem minden bizonnyal Mario Draghi délutáni sajtótájékoztatójára terelődhet majd 2 óra után, ahol az EKB elnöke a döntésük hátteréről fog nyilatkozni, vagyis arról, hogy a jegybankárok hogyan látják az eurózóna jelenlegi állapotát. A piaci várakozások szerint nem lesz kamatcsökkentés, a nagy kérdés viszont, hogy az EKB tervez-e valamit tenni az erős euró ellen. A közös fizetőeszköz ugyanis több mint egyéves csúcsa körül mozog a dollárral szemben, ami kedvezőtlen az exportáló vállalatok számára. Francois Hollande francia elnök már jelezte, hogy gyengíteni kell az eurót, a németek viszont nem értenek vele egyet.

Ezen túl az EU kétnapos ülése is megkezdődik ma Brüsszelben, ahol a legfőbb téma a 2014-2020 közötti időszak költségvetése lesz, de a politikusok között a lehetséges ciprusi segély is szóba kerülhet.

A részvényindexek közül a londoni FTSE kissé lemaradt társaitól, tegnapi záróértékénl tanyázik annak ellenére, hogy kedvezően alakultak a brit makroadatok. Nagy-Britanniában ugyanis a gyáripari kibocsátás a vártnál nagyobb mértékben, 1,6 százalékkal bővült decemberben havi alapon, miközben az elemzői várakozások 0,8 százalékos növekedésről szóltak. Az ipari termelés is kedvezően alakult, 1,1 százalékos növekedést mutatott az adat decemberben havi alapon, miközben 0,9 százalékos emelkedést vártak a szakértők.

A spanyol IBEX-nek a sikeres spanyol kötvényaukció segíthet kiemelkedni a többi benchmark közül, Spanyolország ugyanis 4,61 milliárd euró értékben adott el állampapírokat, ami túlszárnyalta a 4,5 milliárd eurós célkitűzést. Franciaroszág pedig 3,02 milliárd euróért értékesített államkötvényeket emelkedő hozam mellett, ugyanis az átlaghozam az aukció során 2,3 százalékon alakult a korábbi 2,07 százalék után.

Forrás: [origo]

A Vodafone 2,1 százalékos erősödést produkál eddig annak ellenére, hogy a telekomcég továbbra is szenved az európai gazdaság visszaesésétől a gyorsjelentése szerint. A vállalat értékesítései 2,6 százalékkal csökkentek a várt 2,4 százalék helyett. A részvények emelkedését segítheti, hogy a társaság megerősítette idei évre vonatkozó osztalékkifizetési vállalásait, és a menedzsment szerint idén a várt sáv tetején alakulhat a Vodafone üzemi eredménye.

A Crédit Suisse a várakozásokat alulmúló negyedéves gyorsjelentéssel állt elő, viszont a menedzsment kedvező jövőképének, valamint egy költségcsökkentési program megemelésének köszönhetően 2 százalékos emelekdést mutat a svájci bankpapír.

Az Alcatel-Lucent továbbra is jól teljesít, mivel a befektetői megörültek annak a hírnek, hogy négy és fél év után távozik posztjáról a vállalat vezérigazgatója, mert nem tudta a mélyrepülésben lévő céget megváltoztatni. A telefonokat és kiegészítőket is gyártó vállalat 1,4 milliárd eurós értékvesztési leírást is kénytelen elkönyvelni a negyedik negyedévben. A részvények 6,7 százalékos pluszban forognak.

Tovább kaparhat felfelé Amerika

Amerikában enyhe pluszokban indulhat a kereskedés a határidős indexek alapján, az S&P 500 és a Dow Jones határidős értéke 0,2 százalékos pluszban, a Nasdaq-é pedig 0,3 százalékos pluszban mozog.

A gyorsjelentési szezon ma többek között a Phillip Morris, a Sprint, a NYTimes és a Linkedln számaival folytatódik. Makroadatok közül pedig a heti friss munkanélküli segélykérelmek számát lesz érdemes figyelni.