17 920 forinton nyitott a MOL, több mint három százalékot ütöttek a részvényen, mivel a Dana Gas, a MOL egyik nagytulajdonosa egy speciális aukció keretében eladja 1,6 százaléknyi részesedését, mintegy 1,675 millió értékpapírt.

10:37 perckor jelent meg a hír, 17 515 forinton, a tegnapi záróárhoz képest 5,5 százalék diszkont mellett adja el a MOL részvényeket a Dana Gas a gyorsított értékesítési folyamat során. A részvény 17 730 forintig csúszott vissza a hírre.

Frissítés - 10:37

A korábbi sajtóértesüléseknek megfelelően, 17 515 forinton, tehát a tegnapi záróárhoz képest 5,5 százalékos diszkont mellett adja el a Dana Gas a MOL-ban lévő részvényeinek egy részét. Az arab társaság az ügyletet követően 1,486 millió MOL papírral rendelkezik majd.

A MOL 17 730 forint körüli szintig csúszott vissza a hírre. A forgalom kimagasló, 4,6 milliárd forintot pörgettek meg eddig a befektetők, ami a 30 napos átlag több mint négyszerese.

MOL grafikon

Forrás: [origo]

Megütötték a MOL-t - 9:21

Tegnap a magyar piaczárás után jelentette be a Dana Gas, hogy Merrill Lynchet és a Citigroupot kérte fel a MOL-ban lévő részvénycsomagjának eladására. 1,675 millió értékpapírt ad el az arab nagytulajdonos, ami részesedésének mintegy felét jelenti. A Dana Gas továbbá vállalalta, hogy a következő három hónap során nem válik meg a maradék tulajdoni hányadától.

A Dana Gas egy speciális, úgynevezett gyorsított könyvépítés során adje el a részvényeket. A papírokat ilyen esetben általában diszkont mellett tudja értékeseíteni a tulajdonos, hiszen jelentős mennyiségű értékpapírról van szó és a vevők a kényszer eladások során szeretnek "árengedményt" kérni. Továbbá a MOL forgalma az elmúlt hónapokban nem volt elegendő ahhoz, hogy piaci áron, a hagyományos kereskedés során váljon meg viszonylag észrevétlenül az arab nagytulajdonos.

Könyvépítés? Gyorsítva? Az mit jelent?

A gyorsított könyvépítés (accelerated bookbuilding) a részvénypiaci ajánlattétel egyik formája, melynek lényege, hogy a tulajdonos nagyobb méretű pakettjétől minél hamarabb meg szeretne válni, így az ajánlatok beérkezése, az ár meghatározása, és az ügylet megkötése meglehetősen gyorsan, általában egy vagy maximum két nap alatt történik. Az eljárás további jellemzője, hogy a jegyzést gyakorlatilag nem előzi meg semmiféle marketingkampány, elenyésző a részvények népszerűsítését célzó felhajtás. Általában akkor folyamodnak ehhez a speciális megoldáshoz, mikor a tulajdonosnak sürgősen forrásra van szüksége, és a hitelből történő finanszírozás valamilyen oknál fogva nem megoldható.


A jelenlegi MOL részvényesek közül minden bizonnyal sokan döntenek úgy, hogy megválnak a papírjaiktól, mielőtt még hivatalossá válik a tényleges eladási ár azért, hogy talán később még olcsóbban megszerezhessék a részvényeket. Lapértesülések szerint 5,5 százalékos diszkont mellett válhat meg a MOL-ban lévő pakkjának egy részétől a Dana Gas, ez 17 500 forint körüli árat jelentene.

A részvény 3,3 százalékos mínuszban nyitott, az első pár perc után 1,4 milliárd forintot is meghaladta a forgalom, ami jelentősnek mondható. Jelenleg 17 815 forint körül mozog a MOL, 3,8 százalék körül mínuszban.

MOL napi grafikon

Forrás: [origo]

A ma reggeli 3,8-4 százalékos MOL-zuhanás a negyedik legnagyobb esésnek felel meg 2012 év eleje óta.

Forrás: [origo]

Miért ad el részvényeket a MOL nagytulajdonos?

A Dana Gas szorult helyzetbe került az elmúlt években, főként a közel-keleti geopolitikai feszültségek miatt. Egyiptom egyik legnagyobb magán kézben lévő gázpiaci szereplőjét negatívan érintették a helyi tüntetések, lázadások. A társaság komoly finanszírozási zavarba is került, mivel nem tudta kifizetni a sukuk nevű kötvényét, melyeket át kellett a cégnek strukturálni.

A Dana Gas esetében a pénzügyi gondok miatt már korábban többször is felmerült, hogy eladja a MOL-ban lévő tulajdonát, ami most valósággá vált.